::Blog ini ditaja oleh::

Assalamualaikum @ Selamat Datang!
Sudah menunaikan kewajipan anda?
Selamat membaca! Jangan lupa tinggalkan komen. :)

***

Adakah anda tahu?
Setiap komen anda akan membantu saya untuk:

1. Tidak syok sendiri.
2. Melakukan penambah baikan.
3. Memberi semangat untuk terus berkarya.

Jadi apa lagi? Berilah sepatah dua kritikan untuk saya terus menulis. (^^,)v

::aku_dia's current status::

04.05.2016

Mencari momentum untuk menulis.

Anda masih boleh membeli Bidadari daripada saya. :)
Boleh pm saya di facebook Hannah Dhaniyah.
Atau hantarkan e-mail ke aku_dia1911[at]yahoo[dot]com ^_^

07 April 2011

Suami Aku Ustaz?! 25 ii

Aku menopang dagu dengan tangan kiri. Mata melilau ke sekeliling kelas. Masing-masing dah selamat landingkan kepala atas meja. Dah macam kena langgar Garuda. Adalah dua-tiga orang pelajar bukan harapan sekolah yang sibuk buat latihan. Nak tahu kenapa aku cakap macam tu? Sebab pelajar harapan sekolah dah tahu diorang pandai, maka diorang tidur. Jadi, kami yang bukan harapan ni, berusahalah untuk mengharumkan nama keluarga. Macam akulah kononnya. Ecece... merendah diri yang amat pulak aku hari ni ya? Tapi masalahnya, aku duk melangut daripada tadi. Bukannya belajar. Nak belajar pun tak boleh nak masuk. Hari ni tiba-tiba terasa kosong gila sebab... err... sebab masa Agama ni tak ada ustaz nak mengajar dekat depan. Kenapalah tak ada cikgu ganti? Dengar cerita, Ustazah Faezah ajar best jugak.

Nasib tak terhantuk dagu aku dengan meja ni bila Wati tolak tangan aku. Aku buat muka tak puas hati. Kacau! Tengah layan perasaan ni. Respeklah sikit!
“Jauh menung, Lisa?” Wati dah tersengih-sengih.
Aku menjulingkan mata.
“Muka macam ikan kembung atas para dekat pasar tu je aku tengok!” dia menambah lagi.
Aku dah mengerutkan dahi. Apa kaitannya aku dengan ikan tu?
“Dua-dua termenung bodoh macam tu je! Hahaha!” Tak payah aku bertanya, dia dah tolong jawabkan.
Aku dah menahan diri nak tergelak. Kureng! Aku disamakan dengan ikan termenung tu? Aku rasa mata aku cun banyak daripada ikan tu. Aku buat muka serius. Sengaja nak buat Wati serba salah.
“Eh? Best ringtone baru kau?” tanya Wati dengan sengaja buat tak faham dengan riak muka aku. Tak makan saman betul! Eh? Sekejap. Ringtone baru?
“Kau?!” Suara aku dah meninggi. Baru tersedar kerja dia yang tukar ringtone aku. Dua tiga classmate yang tengah buat kerja pandang aku semacam. Sorrylah! Terover pulak. Aku kan drama queen.
“Kau nak tahu? Lagu tu sesuai sangat dengan keadaan kau sekarang ni. Angau!”
“Bila masa pulak?!” Aku angau? Angaukan Ustaz pulak tu? Isk! Tak kuasa.
Wati tiba-tiba berdehem membetulkan suara. “When you're gone, the pieces of my heart are missing you. When you're gone, the face I came to know is missing too. When you're gone, the words I need to hear to always get me through, the day and make it ok… I miss you”
Wati dah berulang-ulang menyanyikan part chorus lagu tu.
Aku menarik muka. Ini kalau selalu sangat kena sakat macam ni, daripada tak ada apa-apa perasaan dekat Abang Hafiz pun, boleh tersyok sendiri ni.

“Bila masa kau gigi biru lagu tu? Lagi satu, macam mana kau tahu aku bawak handset semalam?”
Dahi aku dah berkerut. Serius aku pelik dengan minah ni. Dia ni spy Abang Hafiz apa?
*gigi biru: bluetooth
“Eleh! Kalau dah sepuluh kali setiap lima minit kau tengok skrin handset, macam mana aku tak perasan? Kau tunggu dia mesej eh?” Usik Wati lagi.
Aku buat-buat tak faham. “Mana pulak? Aku tunggu mak aku call lah.” Hrm.. Memang mak aku pernah call masa aku dekat sekolah kan? Fail menipu!
“Yang kau ni pulak? Jangan cakap kau bawak handset pergi sekolah?” Laju aku menukar topik sebelum kena hentam balik dengan Wati
Wati sengih tak bersalah. Kening kirinya dijungkitkan dua tiga kali.
Aku dah mengetap gigi.
“Hai? Pa’an sekelas pun, takkan nak bermesej-mesej jugak? Ada nanti couple ke mana, belajar kemana.” Aku menegur.
Wati buat muka selamba. “Alah, kahwin je lah lepas SPM kalau tak lepas.”
Menyirap darah aku dengar dia cakap macam tu. Pantang betul aku kalau ada kawan-kawan aku yang tak fikir nak kahwin je tak nak belajar. Ye, boleh je nak kahwin lepas SPM. Sedangkan aku pun sebelum lagi hah. Tapi kalau lepas SPM, dengan SPM pun kantoi sebab sibuk sangat bercinta, baik tak payah.
Zaman sekarang, SPM pun penting tau? Walaupun kerja dengan sijil tu, kerja biasa-biasa je, sekurang-kurangnya ada. Apa dia ingat senang-senang je ke kalau nk hidup tak ada kerja ni? Sekalipun orang cakap ulat dalam batu boleh hidup, kita ni manusia. Kahwinlah dengan anak billionaire sekalipun, kalau dia ceraikan kau, hah! Mana nak cari duit sara hidup? Nampak muka aku serius semacam, Wati akhirnya menyinggul lengan aku.
“Aku gurau ajelah. Kau ni serius sangat! PMS apa?”
*PMS: Pre Menstrual Syndrome
Terdiam aku bila Wati tegur macam tu. Hilang sekejap perasaan marah tadi. PMS? “Tak adalah...” Aku meletakkan kepala ke atas meja. Argh... bosan, bosan, bosannya!
“Alah... baru sekali sekala berjauhan. Takkan dah teruk macam ni. Dasyatlah kau!”
Aku buat tak dengar suara Wati. Kalau menjawab, dia ingat aku memang rindukan ustaz betul. Kalau tak jawab pun, dia akan fikir benda yang sama. Lagi baik aku gunakan masa ni untuk tidur. Dua masa Pendidikan Islam n terasa lambat sangat nak habis. Lagi-lagi bila Ustaz yang mengajar tak ada. Haih...

***

Jam dah pukul dua belas tengah malam. Aku keluarkan kalendar daripada purse. Pen daripada celah buku nota aku capai. Tarikh hari ni aku tanda pangkah. Hari ni dia balik! Aku dah tergelak dalam hati. Macamlah Abang Hafiz tu pergi kursus dua tiga bulan sampai nak tanda dekat kalendar bagai. Kalaulah Abang Hafiz nampak aku macam ni, mesti dia ingat aku rindu dia. Eleh, tak rindu ke kalau dah macam tu, Alisa? Tak! Bukan rindu dia. Rindu tak ada kawan berbual je. Plus, aku dah rindu dekat rumah aku.Eheh, oklah.. ada jugak perkataan rindu dekat dalam ayat tu.
Suasana malam dah sunyi sepi. Umi dengan Walid dah masuk tidur. Aku keluar dripada bilik. Kaki dihayun menuju ke dapur. Pintu peti ais aku bukak. Botol air oren Twister aku capai. Tengah duduk lepak-lepak layan perasaan sorang-sorang, tiba-tiba telinga aku menangkap satu bunyi burung daripada luar rumah. Berderau darah aku dibuatnya. Laju aku habiskan air di dalam gelas. Cuak woi duduk dekat dapur ni dalam gelap, malam-malam, sorang-sorang!

“Siapa tu?” Suara Walid membuatkan aku tersedak.
Lama aku terbatuk menghilangkan rasa sakit tekak. Sampailah Walid sendiri yang bukak lampu dan tengok siapa dekat dapur ni.
“Lisa? Kenapa tak tidur lagi? Duduk bergelap sorang-sorang.”
Aku tayang gigi dekat Walid. “Tak mengantuk lagi. Walid? Kenapa tiba-tiba bangun?”
“Walid terlupa dah kunci pintu belum.”
Aku hanya mengangguk. Betullah Abang Hafiz ni macam Walid. Kalau dekat rumah tu, dia yang selalu ingatkan aku kunci pintu semua. Agaknya sebab ketua keluarga agaknya. Eh? Abang Hafiz kiranya ketua keluarga akulah kan? Habis tu, ayah? Argh! Yang muka aku panas ni kenapa?
"Kalau tak nak tidur lagi, tak apalah. Tapi janganlah duduk bergelap macam tadi. Nasib baik Walid tak ada sakit jantung!”
Belum sempat aku menjawab, sekali lagi kedengaran burung apa entah berbunyi dekat luar. Sudahlah bunyi dia creepy. Berubah terus muka aku. Walid yang perasan tergelak.
“Mesti terus nak tidur ni?” Dia mengusik.
Aku buat muka cool. “Tak adalah...” Meleret aku menjawab.
Walid hanya mengangguk. Kemudian dia melangkah kembali masuk bilik. Baru aku nak duduk kembali atas kerusi, sekali lagi burung dah menyuruh aku masuk tidur. Aku rasa burung ni dekat pokok pelam belakang rumah ni lah. Bunyi dia, macam dekat. Kuat pulak tu! Laju aku bawak gelas ke sink. Isk! Dengan Walid tadi bolehlah berlagak berani. Kalau dah sorang-sorang macam ni, tata ajelah.
Masuk bilik, handset baru berhenti menyanyi lagu Avril Lavigne. Sengaja aku malas nak tukar. Biarlah sekali sekala lagu lain pulak. Ini kalau telefon aku waktu-waktu macam ni, mesti Abang Hafiz. Kalau tak dia, Ustaz Hafiz lah tu. Kita tengok nanti dia call nak bercakap pasal apa. Kalau biasa-biasa tu abanglah. Kalau tazkirah, ceramah dan semua yang seangkatan tu, ustaz. Kalau suami pulak... eh, mana ada!

“Hello?”
“Waalaikumussalam Lisa!” Berkerut dahi aku dengar nada suara Abang Hafiz.
“Eh? Siapa call siapa ni? Tak pasal-pasal Lisa pulak! Nasib baik Lisa baik tau. Assalamualaikum Ustaz!” Aku sindir dia. Dia yang call, aku pulak dia sindir tak bagi salam.
Abang Hafiz menjawab salam dalam tawa. Isk! Tak faham aku Ustaz ni.
“Hah, kali keempat abang call hari ni. Ada apa? Tak jadi balik esok malam pulak ke?” Aku bertanya bila ketawa dia dah reda. Memang kali keempat pun dia telefon. Subuh sekali. Balik sekolah tadi sekali. Lepas Maghrib sekali. Ni lagi sekali.
“Eh? Mana Lisa tahu abang tak jadi balik esok malam?” Dia bertanya. “Esok malam ada BBQ. Abang balik Sabtu pagi kut. Lisa tak kisah kan?” Tiba-tiba rasa sedih pulak dia cakap macam tu. Sampai hati dia mungkir janji.
“Duduklah sana lama-lama. Tak payah balik pun tak apa. Suka sangatkan duduk sana?” Tiba-tiba aku teremosi sekejap. “Biar Lisa je ambil mak dengan ayah nanti. Bila dia tanya, cakaplah abang dah tak nak balik. Huh!”
Abang Hafiz ketawa. “Lisa, kenapa ni? Tiba-tiba sensitif sangat? Abang gurau ajelah. Ye... abang balik esok malam. Tapi lambat sikitlah bergerak. Dalam pukul sebelas. Lepas habis program semua. Ok?”
“Tak boleh awal sikit ke?” Aku bertanya. Risau pulak aku dia nak drive sorang-sorang tengah-tengah malam.
“Kenapa? Miss me, eh?”
Panas muka aku dengar soalan dia. “Huh. Tak kuasa!”
Abang Hafiz ketawa. “Iyalah. Orang tak rindu kita... nak buat macam mana. Insya Allah, esok dah nak bertolak abang call, ok?”
“Hrm...”
“Doakan abang selamat sampai.”
“Iye.”
“Miss you!”
“Me too!” Ops! Aku gigit bibir. Terlepas sudah. Cis!
Abang Hafiz ketawa senang. “Oklah. Pergi tidur. Kalau boleh, bangun qiam. Assalamualaikum.”
“Waalaikumussalam.” Aku menjawab selepas talian putus. Ya Allah, selamatkanlah perjalan ustaz saya.

***

“Tidur sini ajelah, Lisa. Cakap dengan Hafiz suruh balik sini dulu.” Umi memujuk.
Aku menggeleng. Tak mahulah! Dah dua malam aku tinggalkan rumah tu.
“Tak apalah Umi. Lagipun rumah tu tak kemas lagi. Tak sedap pulak mak dengan ayah balik tengok rumah bersepah.”
Dekat fikiran aku dah terbayang rumah yang perlu aku kemas sedikit. Biar tak sakit mata memandang.
Umi menggelengkan kepala. “Takkan nak duduk seorang? Umi tak sedap hatilah.” Umi membantah. “Nak Umi dengan Walid teman ke?”
Aku tersenyum. Risau betul Umi. Ke risau sebab Abang Hafiz ada mintak tolong tengok-tengokkan aku?
“Satu malam je Umi. Lagipun nantikan abang sampai. Umi jangan risaulah.” Aku memujuk.
Nak tak nak, Umi terpaksa bersetuju. Aku ni ada masa, kata aku je yang aku nak orang ikut.

Balik sekolah aku terus lepak atas katil. Ah! Nikmatnya ada dekat rumah sendiri. Walaupun saiz katil dekat rumah sana dengan rumah sini sama, perasaan dia tetap berbeza. Aku melemparkan pandangan ke sekeliling bilik. Bilik ni tak bersepah sangat, jadi tak payah nak kemas. Yang pasti ruang tamu dengan ruang tengah memang nak kena bersihkan. Baru sekejap mak dengan ayah pergi Mekah, habuk dia... fuh!

Lepas Asar, aku memulakan misi mengemas rumah. Mana yang kena guna vacuum, aku guna. Mana yang kena guna mop, aku guna. Bilik air, mana yang kena sental daki dia, aku sental. Sekali rasa macam dah Han Ji Eun dalam cerita Fullhouse tu. Cuma memasak je aku tak buat. Iyalah, kan abang Hafiz dah makan BBQ dekat sana. Tak payah aku penat-penat nak masak. Ceh, gaya macam selalu sangat masak untuk ustaz tu. Lepas Isyak, belum pukul sembilan, aku dah matikan semua lampu. Bukan sebab nak bertapa dalam rumah, tapi sebab mata aku dah penat sangat nak bukak. Mengantuk! Siapa kata jadi suri rumah tak penat? Aku rasa lagi penat daripada orang yang kerja office. Sudahlah tak ada gaji. Tak jadi aku nak ambil domestic engineering. Hahaha! Engineering jugak tu.

Aku tersedar daripada tidur bila terdengar bunyi pelik dekat luar rumah. Dahi aku dah berpeluh. Aduh! Aku dah terasa tak sedap hati. Ada apa pulak ni? Handset dicapai. Jam dah pukul satu pagi. Ada dua misscalled dengan satu mesej daripada Abang Hafiz pukul sebelas setengah tadi beritahu dia dah bergerak. Aku mematikan diri di dalam bilik. Cuba untuk mengesan kalau ada suara orang. Betul! Aku rasa ada orang cuba pecah masuk rumah ni. Ya Allah! Apa aku nak buat?

Menggigil tangan aku masa call nombor Abang Hafiz. Tiga kali aku call dan tiga kali tak berangkat buat aku makin cuak. Dengan rumah ada orang nak masuk, Abang Hafiz boleh pulak tak angkat call. Abang! Tolonglah berhenti sekejap dekat tepi jalan untuk angkat call Lisa. Kali keempat aku cuba masih tak berangkat. Tak sedar air mata dah mengalir dekat pipi. Terdengar bunyi pintu grill ditolak, aku rasa macam nak pengsan. Laju aku berdiri dekat tepi katil. Nak cari tempat sembunyi pun tak tahu dekat mana. Bawah katil? Shit! Time macam nilah aku rasa tak berguna langsung katil lawa tapi bawahnya tertutup habis. Aku dah tak boleh nak berfikir. Mata terpandangkan langsir. Langsir! Dengan badan menggigil, aku terfikir satu nama je dalam fikiran.
“Hello Joe. Joe! Tolong aku ada orang pecah masuk rumah!”

Baru habis satu ayat, aku terpandangkan ada lembaga berdiri dekat depan pintu bilik. Terus aku matikan talian. Aku pejamkan mata rapat-rapat. Ya Allah, tolonglah ni semua mimpi. Tangan terlepaskan handset di dalam pegangan. Terdengarkan bunyi handset jatuh, lembaga tadi laju berjalan ke arah aku. Makin kecut perut aku dibuatnya. Langsir diselak. Abang Hafiz, tolong Lisa!

--------------
Dan apabila kita berjanji, maka kita kena tepati. Kalau tidak, dah ada ciri-ciri munafik dalam diri. :)
Saya berjanji dengan pihak penulisan2u untuk publish sampai (episod/bab/entry) 25 di blog, maka saya kena kotakan.
Jadi. Yup. This is the last entry.
Last entry, tapi apa jadi dekat Lisa?
Kenapa Ustaz tak jawab call?
Hah... itu kena tunggulah. ;)
Insya Allah, jika dikurniakan nikmat kesihatan dan waktu, saya akan sambung cerita ni di dalam manuskrip.
Jadi, tunggu dan lihat sahajalah macam mana.
Wallahualam.

Sorry and thank you soooo much buat semua. :D

37 comments:

sAkEeNa said...

oh!can't wait nk tunggu dlm bntk novel..haha

Anonymous said...

i can't wait...tajuk jgn tukar ye,senang nak cari...all the best

Anonymous said...

tak boleh ke letak kt sini sumenye? saya da tntu2 tkleh beli novel! :'(

yong said...

hai lama lagi la nak nunggu nyer, apa pon moga cepat sikit di publish yer....

umi kalsom said...

firstly, TAHNIAH writer. seperti yg dijangka, cerita ni akan dibukukan.

Second, kalau boleh, cepatkanlah proses siapkan manuskrip, kalau tak, mahu lama menanggung rindu dengan ustaz Hafiz kami tu... hehe... ;)

Third... Selamat Maju Jaya. InsyaAllah.

aisyahrosli said...

halamak! saspens laaaa!
cepat2 keluar novel okeh!

Anonymous said...

boleh jer smbg 25iii 25iv dan seterusnya, smpailah siap utk dbaca dlm btk buku. Sedih taw tpaksa bepisah lama2 dgn ustaz :(

ismiladyjaja said...

salam... suke3..
x sabo nk tggu nvel nyer... :)

SyAz n HaNi said...

tahniah...

tp agak2 bila akan kuar ek... xsbr nk tgu ni...

terbitan mana nnt akan di bukukan?? karya seni or KN???

Anonymous said...

syabas la writer..hasil penulisan yg sgt best.klu da published bg tau kami ekk..tq..!!

missfiza said...

da agak da akan dibuat novel...sbb citer ni mmg sgt2 best..
hrp2 novel ni cepat la keluar..xsabar nk tunggu lama2..huhu~

Anonymous said...

adehhh....
cepat2 publish ye!
all the best!=)

miznza84 said...

best2.. tak sabar nk tunggu novel ni publish.. ape pun good luck sis..

shida said...

tahniah...tp cepat sket yer publish...xsabo nk tau ending cite ni...

Rohaida Rahman said...

congratulations yea writer, tak sabar nak tunggu buku...
we all tau u bz, tp harap sgt2 ms cepat siap, cepat print, cepat tau ending hihihi...
wishing you all the best...
keep us posted on the status from time to time yea...

Blue Rose said...

kalau mcm tu bt je la 25iii,25iv,25v,25vi n so on,hehe.. 25 jg tu kan? gurau je.. anyway congrats.. hrp2 cpt la dipublish novel nye yer..

sitimunirah90 said...

btol tu..gud luck akak writer..citer ni memg mantap..best sgt..cpt2 yer bukukan cter ni..and jgn ubah tajuk..susah lak nk cari..once da publish harap bley inform kat kami..hehe..

deesyirah said...

gak2 ble boleh daptkan novel ni dipasaran.lma tak proses penerbitan tu nanti..cepat2ye.ape2pn sbojele.sbo tukan sparuh drpd iman ..tak gtu ustaz hafiz..miss u...hehehe.

amalina rosli said...

congrat writer,,da agk citer ni mmg mntop n ley dbukukan,,all d bez 4 d writer!!
i'll wait 4 ur novel!!

Seorg wanita... said...

Sayangnya...last entry kat blog endingnya dlm keadaan yg tgh suspen... apa jadi dgn Lisa? Ustaz ke yg dah balik? ke memang ada penceroboh? nanti joe datang ke? kecoh tak nanti? suspen..suspen..

Btw, thanks to writer..n congrates citer akan dibukukan... all the best... terpaksalah bersabar menunggu novel untuk tahu citer sebenarnya yg terjadi pada Lisa dan Ustaz Hafiz... :-)

dija said...

waahhhh cant wait 4 d sambungan nye lahh... btw, congrats 2 d writer!!!~ ^^ moge ending nye will be 'mantop gitu'.. hoooo ^^

anasrikandiislam said...

huhu..bestnya.tapi cepat2 la sikit.nak beli novel ni

Anonymous said...

really x sabar nak tunggu sambungan...
cepat la kuarkan novel...

shahmah said...

alamak,tamat dlm keadaan suspen la pulak..ni yg xsenang nk tido ni...
klau blh kuarkn la nvelnye,will support ur tulisan...

apple_april said...

kot ya pon nk taman kan cerita.. panjang kan la entry... hurmmm.. cepat keluarkan novel yup...:D

stepyahoo said...

best!2x cpt larh kuar novel ea"

zurah said...

klo da ada blm bntuk novel tolong email kat saya ek,,,,
ni email sy
kak_uwa93@yahoo.com

Haziq said...

Hmmm, tak sabar nak tunggu sambungan cerita ni...apa-apa pun saya kena sabar laa, As Sobru Minal Iman :) Bila Novel Suami Aku Ustaz ini dah ada, pls publish well Thank you. Asalamualaikum?

milik ILAHI said...

lalalalalallalalalaaaaaaa...nape gantung!?huk alla..tgh suspen kot..
novel nie nk wjud bila eh?huh..suspen nie..!

Anonymous said...

seronok baca cerita ni....sweet, simple, real....great job! harap2 cepatlah dibukukan :)

Anonymous said...

novel nie dh publish ke blom??

Anonymous said...

aaaaaaaaaaargh..mcm nk pecah je jantungku..knp stop kat situ???sape masuk?ape jd ngan lisa?waaaaaaa

nur nadiah said...

cpt2 la buat... xsbr nk bce

Ezzaty Hanan said...

saya nk tau sangat sambungan cerita ni, lambat lagi ke nk klua novel?

Anonymous said...

cbe bgi prediction..agak2 citer ni biler ble kuar..x sbr dh ni..

BeLLa said...

novel nie dah de kt pasaran kan..?? agaknya lah..tp, xbeli lg...just dgr2 jew... fuhh2,...cter mgm best..agak2nya sape lembaga tu erk..?? hope ustaz leww..=)

nadiazainal said...

dah kuar ke belum..suamuku ustaz ni..apa call me 0133767312