::Blog ini ditaja oleh::

Assalamualaikum @ Selamat Datang!
Sudah menunaikan kewajipan anda?
Selamat membaca! Jangan lupa tinggalkan komen. :)

***

Adakah anda tahu?
Setiap komen anda akan membantu saya untuk:

1. Tidak syok sendiri.
2. Melakukan penambah baikan.
3. Memberi semangat untuk terus berkarya.

Jadi apa lagi? Berilah sepatah dua kritikan untuk saya terus menulis. (^^,)v

::aku_dia's current status::

04.05.2016

Mencari momentum untuk menulis.

Anda masih boleh membeli Bidadari daripada saya. :)
Boleh pm saya di facebook Hannah Dhaniyah.
Atau hantarkan e-mail ke aku_dia1911[at]yahoo[dot]com ^_^

08 October 2012

Sila buat research, kajian dan etc...

Assalamualaikum. Apa khabar semua? ^^, Satu entry pendek bukan cerpen mahupun novel, tetapi sebagai penyeri blog yang dah bersawang ini. Cewah! Insya Allah kalau satu cerita penuh dah siap saya akan update. ^^,

Seringkali saya membaca kritikan-kritikan SAU tentang kesalahan Alisa berkahwin sewaktu bersekolah. Dan seringkali saya dilontarkan dengan kata-kata, buat research, sila kaji lebih lagi dan lalala (baca: etc) yang berkaitan dengannya. Oh ya, saya ingin ingatkan cerita ini adalah fiksyen. Sekadar imaginasi yang berlangsung di luar sedar saya. agaknya.

Saya bukanlah tak buat research langsung. Saya sendiri ada menghantar soalan kepada pihak Kementerian Pelajaran Malaysia tentang perkara ini. Ya, mungkin beberapa tahun lepas, perkahwinan tidak dibenarka. Saya sendiri tak ada memo rasmi tentang kebenaran untuk pelajar bersekolah berkahwin daripada KPM. ^^, Yang saya ada hanyalah jawapan ringkas daripada KPM tentang hal ini. Jadi, bagi pelajar sekolah yang hendak berkahwin tu, fikir banyak kali tentang besarnya tanggungjawab seorang ibubapa dan berbincanglah sebaiknya dengan keluarga.

Maaflah, dah hampir enam bulan dalam pasaran baru saya berkongsikan perkara ini. >.<

Wallahu'alam.


Oh, ada juga kata cerita ini pedophile! Tang mana pedophile nya bila ustaz Hafiz berkahwin dengan Alisa pada umur 25 tahun dan Alisa 17 tahun. Hanya kerana Alisa bersekolah sudah ditarafkan sebagai pedo? Mohon pencerahan, boleh? Saya open kepada segala kritikan dan kutukan yang membina untuk karya akan datang, insya Allah... ^^,
As a medical diagnosis, pedophilia, or paedophilia, is defined as a psychiatric disorder in persons who are 16 years of age or older typically characterized by a primary or exclusive sexual interest in prepubescent children (generally age 13 years or younger, though onset of puberty varies) sumber:Wikipedia

07 August 2012

Cerpen: When I'm With You


“Awak tak banyak cakaplah. Saya suka awak!” selamba Raudhah menuturkan.
Lelaki itu tidak membalas. Wajahnya kemerahan. Itulah kali pertama dia mendapat perhatian daripada seorang pelajar perempuan dan juga rakan sekelasnya setelah hampir enam tahun dia bersekolah di sekolah rendah ini.

27 July 2012

Cerpen: When I'm With You 6

Assalamualaikum. Tq sebab sudi baca sampai sini. Hihi. Insya Allah akan ada lagi satu je entry. ^^, Maaflah take time lama sangat! Busy betul sekarang ni. Huhuhu!
---
“Hei? Muka macam lempeng basi je? Kenapa ni?”
Lamunan Raudhah terhenti tatkala mendengarkan suara Hanani menegur. Kepalanya digelengkan perlahan. Pandangannya terarah kepada kerja-kerja yang bertimbun, yang perlu disiapkan sebelum cuti panjang selepas perkahwinannya. Raudhah menghela nafas perlahan. Pen yang terselit di jari dilepaskan. Kemudian, dia melarikan pandangan ke sekeliling pejabat. Tak sedar masing-masing sudah sibuk keluar, menyegarkan diri dengan makan dan solat.

24 July 2012

Cerpen: When I'm With You 5


---
-Awak betul-betul pasti dengan apa yang awak pilih?-
-Saya harap awak buat keputusan yang tepat-
-Jangan menyesal di kemudian hari. Semoga awak bahagia...-

19 July 2012

Bismillah...

Assalamualaikum wbt.
Saya ingin mengucapkan Ramadhan Mubarak buat pembaca yang setia di sini.
oh, maaf cerpen belum sempat update. hectic sungguh minggu ni! >.< 




Semoga Allah s.w.t. mempertemukan kita dengan bulan yang terlalu banyak ganjarannya. ^^,

Allahumma balighna Ramadhan. Amin...

10 July 2012

Cerpen: When I'm With You Part 4


***
Suasana hening buat seketika. Baik Syamil mahupun Raudhah, kedua-duanya bagaikan kehilangan kata-kata. Raudhah apatah lagi. Baru kini dia faham perasaan perempuan yang tersua-sua. Aduh! Terasa jatuh maruahnya ketika itu.
“Raudhah...”

29 June 2012

Cerpen: When I'm With You 3


“Dik, kira ya!” Hazim bersuara apabila seorang pelayan berjalan di sebelah meja mereka. Dalam pada masa yang sama, tangannya sibuk mengeluarkan dompet, sebelum sempat Raudhah menegah.
“Tak payahlah, Hazim. My treat. Bukan selalu awak datang sini...” sanggah Raudhah. Kalut dia mengeluarkan beg duit di dalam handbag. Hish, dia yang datang, dia pula yang nak belanja. Bukannya sikit pula tu. Yang  banyak makannya pun, si budak Rafi, adiknya juga!

25 June 2012

!! RALAT !!


Assalamualaikum wbt.
Mujurlah baru-baru ni ada yang bertanya tentang hadis yang saya selitkan dalam SAU, dan barulah saya tersedar saya tersalah taip nama nabi di dalam manuskrip.
Boleh rujuk page 570 line 1, Nabi Musa, mohon ditukar kepada Nabi Daud a.s.
Banyak sungguh kesilapan saya. Maaf ya! >.<


19 June 2012

Cerpen: When I'm With You 2

"Err, awak masih contact Syamil tak? Dia apa khabar?”
Hazim tersentak. Kenapa dalam ramai-ramai kawan lama, nama itu juga yang disebut Raudhah? Deringan telefon bimbit Hazim menyelamatkan keadaan. Tanpa berlengah, Hazim meminta diri untuk menjawab talian. Raudhah hanya menjadi pemerhati dari tempat duduk. Melihatkan cara Hazim, boleh diagak panggilan yang diterima merupakan panggilan penting.

10 June 2012

Cerpen: When I'm With You Part 1


“Awak tak banyak cakaplah. Saya suka awak!” selamba Raudhah menuturkan.
Lelaki itu tidak membalas. Wajahnya kemerahan. Itulah kali pertama dia mendapat perhatian daripada seorang pelajar perempuan dan juga rakan sekelasnya setelah hampir enam tahun dia bersekolah di sekolah rendah ini.
“Awak nak tahu? Hari ni last day saya kat sini. Ayah saya sambung belajar dekat UK. Lepas ni tak dapatlah saya nak jumpa awak lagi...”
Bulat mata Raudhah memandang wajah yang sudah serba tidak kena. Suka dia melihat lelaki itu yang sedikit malu-malu bila berbual dengan perempuan. Comel!

24 April 2012

Mahu order Novel SAU?


Assalamualaikum.. insya Allah SAU sudah boleh diorder secara online di laman web KaryaSeni.



Harga:
Semenanjung: RM 22.00
Sabah/Sarawak: RM 25.00
Harga Ahli: - RM 3.00

Saya minta maaf sebab tak buka order personally. Agak busy sekarang ni, takut tak sempat hendak uruskan.
Selamat membaca dan semoga berpuas hati ye. :)
Untuk order, [klik sini]

17 April 2012

Suami Aku Ustaz?! Last Teaser


***
HAMPIR pukul dua petang, barulah Abang Hafiz sampai di rumah. Aku mendekati Abang Hafiz yang baru melangkah masuk ke dalam rumah. Tangannya aku salam dan cium. Melayani dia seperti biasa kalau aku bercuti di rumah. Beg di tangannya aku capai dan seretak dengan itu, pipi aku dicium. Aku tersenyum malu.
“Lisa masak apa hari ni?” soal Abang Hafiz.
Aku menggeleng. “Lisa tak masak. Abang tak beli makanan dekat luar ke?”
Muka Abang Hafiz sedikit terkejut. “Lah? Kenapa Lisa tak pesan? Abang tak solat lagi ni. Nanti lepas solat, kita keluar. Ok? Lisa cuti kan?”

04 April 2012

SAU UPDATE! Full cover. :)

Assalamualaikum.. Mari mencuci mata dengan cover  penuh SAU.

 TQ KS... ♥


edited versi saya. :D


ok, saya sangat suka cover ni. ~.~


Terima kasih! :D

03 April 2012

SAU UPDATE! Cover dah keluar. Tapi...

kenapa nama penulis lain?
Assalamualaikum semua.
          Wah.. sampai sekarang saya tak boleh nak berhenti senyum. Rasa best je bila tengok cover SAU. Sangat-sangat berpuas hati! Kena dengan tajuk dia. Hehehe. Harapnya ceritanya nanti memuaskan hati semua pihaklah ya. I've done my best dan sekarang ni saya tawakkal je. ^^, Jadi... 

29 March 2012

Suami Aku Ustaz Teaser 02


As I promised. ♥ 
Insya Allah akan ada last teaser. Tapi... lambat lagilah. ;)
---
“Sayang rasa baby kita ni boy ke girl?”soal Abang Hafiz selepas aku menidurkan Furqan. Aku berbaring di atas katil. Tangan Abang Hafiz mengurut perlahan pinggang aku yang terasa sengal.
“Hrm... Lisa tak kisah. Tapi kalau boleh, Lisa nak lelaki.”
Dahi Abang Hafiz berkerut. “Kenapa?”

15 March 2012

Suami Aku Ustaz?! Teaser 01

Sama yang saya post di wall fb. ^^
--

“Lisa...” dia memanggil lembut.
“Hrm?” perlahan aku menyahut.

13 March 2012

Suami Aku Ustaz Update! :)

Assalamualaikum…

09 February 2012

[EDITED] Suami Aku Ustaz?! 25

Ada sikit je perubahannya pada bahagian permulaan sebab nak kasi terang lagi jelas dan nyata [kot]...
Bab-bab seterusnya, kalau tak silap saya sama je cuma berubah dari segi bahasa dan ejaan. (^^,)
Minta doakan semoga semuanya berjalan lancar. Aminn. (^^,)v


Suami Aku Ustaz?! 25
AKU bergolek-golek di atas katil seperti orang sudah tamat sekolah. Sepatutnya, orang yang bakal ambil SPM ni, kena belajar. Ini aku punya relaks, macam soalan SPM tu aku yang buat. Tak ambil pengajaran langsung daripada trial hari tu. Boleh dikira dengan sebelah tangan je berapa ‘A1’ yang aku kumpul.

[EDITED] Suami Aku Ustaz?! 24

Ada sikit je perubahannya pada bahagian permulaan sebab nak kasi terang lagi jelas dan nyata [kot]...
Bab-bab seterusnya, kalau tak silap saya sama je cuma berubah dari segi bahasa dan ejaan. (^^,)
Minta doakan semoga semuanya berjalan lancar. Aminn. (^^,)v


Suami Aku Ustaz?! 24
AKU bangun apabila jam menunjukkan hampir pukul lima setengah petang. Makin lama aku baring, ada yang tertidur atas katil ni. Aku ni bukannya boleh percaya sangat. Sedangkan tengah tunggu Isyak selepas mengaji pun boleh terlelap, ini pula memang sudah sedap-sedap berbaring di atas katil. Sebaik sahaja selesai menunaikan solat, pintu bilik diketuk dari luar. Bibir mengukir senyuman apabila terpandangkan wajah umi sebaik sahaja membuka pintu.

[EDITED] Suami Aku Ustaz?! 23

Ada sikit je perubahannya pada bahagian permulaan sebab nak kasi terang lagi jelas dan nyata [kot]...
Bab-bab seterusnya, kalau tak silap saya sama je cuma berubah dari segi bahasa dan ejaan. (^^,)
Minta doakan semoga semuanya berjalan lancar. Aminn. (^^,)v


Suami Aku Ustaz?! 23
AKU menekan-nekan remote Astro. Tidak sampai seminit tengok, aku tekan sekali lagi untuk menukar ke siaran lain. Setelah buat perkara sama lebih sepuluh kali, akhirnya butang merah aku tekan. Membuatkan skrin TV yang tadinya bercahaya kembali gelap. Aku menyandarkan badan ke kerusi malas. Jam di dinding aku jeling. Baru sejam Abang Hafiz keluar meninggalkan rumah, tapi kenapa aku terasa macam sunyi semacam ni?

[EDITED] Suami Aku Ustaz?! 22

Ada sikit je perubahannya pada bahagian permulaan sebab nak kasi terang lagi jelas dan nyata [kot]...
Bab-bab seterusnya, kalau tak silap saya sama je cuma berubah dari segi bahasa dan ejaan. (^^,)
Minta doakan semoga semuanya berjalan lancar. Aminn. (^^,)v


Suami Aku Ustaz?! 22
“USTAZ, saya pernah terdengar perkataan baitul muslim. Boleh ustaz explain tak apa maksud dia?” Nisa tiba-tiba bersuara.
“Oh! Nisa dah tak sabar nak kahwin!”Budak lelaki giat mengusik. Nisa sudah tersipu-sipu. Segan agaknya.
“Kelas, tak ada salahnya kalau kamu fikir pasal perkara ni. Masa sekarang ni pun, kamu dah prepare diri kamu dan berdoa untuk dapat jodoh yang baik-baik. Cuma, belajar tu jangan pula kamu abaikan. Pelajaran tu tanggungjawab utama kamu sekarang ni.”

[EDITED] Suami Aku Ustaz?! 21

Ada sikit je perubahannya pada bahagian permulaan sebab nak kasi terang lagi jelas dan nyata [kot]...
Bab-bab seterusnya, kalau tak silap saya sama je cuma berubah dari segi bahasa dan ejaan. (^^,)
Minta doakan semoga semuanya berjalan lancar. Aminn. (^^,)v


Suami Aku Ustaz?! 21
MATA yang kelat aku pejam kelipkan dua tiga kali. Mengantuknya! Malam tadi sempat aku melayan cerita Full House dua tiga episod sebelum tidur. Apabila Abang Hafiz bertanya dah buat soalan latihan ke belum, aku hanya mengangguk. Iyalah, petang tadi kan aku balun siapkan. Tengah-tengah menonton sambil teman Abang Hafiz menyiapkan kerja, sempat juga aku dapat tazkirah. Hah, siapa suruh duduk serumah dengan ustaz? Memang dapat tazkirah free ajalah. Kalau dekat sekolah, cikgu sanggup bayar dua tiga ratus minta mana-mana ustaz datang sekolah bagi ceramah. Huh!

[EDITED] Suami Aku Ustaz?! 20

Ada sikit je perubahannya pada bahagian permulaan sebab nak kasi terang lagi jelas dan nyata [kot]...
Bab-bab seterusnya, kalau tak silap saya sama je cuma berubah dari segi bahasa dan ejaan. (^^,)
Minta doakan semoga semuanya berjalan lancar. Aminn. (^^,)v


Suami Aku Ustaz?! 20
SEBAIK sahaja masuk ke dalam kereta, Abang Hafiz hanya menghidupkan enjin kereta tanpa menunjukkan tanda untuk bergerak balik ke rumah. Aku yang duduk di sebelah dia hanya mematungkan diri. Dia ni, tengah tunggu pegawai Jabatan Agama Islam datang ke apa? Tapi Alisa, bukan sekarang dekat tengah-tengah alam ke? Bukannya kau berdua dengan ustaz ni dekat hutan lipur! Iyalah, walaupun sekarang dekat tempat awam, tapi buat apa hendak duduk dekat sini lama-lama? Baik balik rumah. Boleh juga aku isi perut dengan makanan apa yang ada dekat rumah tu.

[EDITED] Suami Aku Ustaz?! 19

Ada sikit je perubahannya pada bahagian permulaan sebab nak kasi terang lagi jelas dan nyata [kot]...
Bab-bab seterusnya, kalau tak silap saya sama je cuma berubah dari segi bahasa dan ejaan. (^^,)
Minta doakan semoga semuanya berjalan lancar. Aminn. (^^,)v


Suami Aku Ustaz?! 19
ABANG HAFIZ mengusap kepala aku sebaik sahaja aku melepaskan tangan dia. Baru aku mengangkat kepala, terasa bibir dia sudah melekap di dahi aku. Spontan darah menyerbu ke muka. Aku memejamkan mata. Cis! Dia ni, bikin muka gua panas je.

[EDITED] Suami Aku Ustaz?! 18

Ada sikit je perubahannya pada bahagian permulaan sebab nak kasi terang lagi jelas dan nyata [kot]...
Bab-bab seterusnya, kalau tak silap saya sama je cuma berubah dari segi bahasa dan ejaan. (^^,)
Minta doakan semoga semuanya berjalan lancar. Aminn. (^^,)v


Suami Aku Ustaz?! 18
PAGI itu cuaca elok seperti hari-hari semalam. Syukur! Tidak perlulah Abang Hafiz menghantar aku ke rumah Wati hari ni. Tadi, jarum jam belum pun menunjukkan ke angka sepuluh aku sudah keluar rumah. Semalam sebelum tidur, sekali lagi aku meminta izin dengan Abang Hafiz nak pergi rumah Wati. Abang Hafiz yang menjadi tidak banyak cakap sejak semalam, hanya mengangguk sewaktu aku bertanya. Isk! Payah betul apabila lelaki merajuk. Buruk! Tapi aku rasa ok lagi lah dia tidak tarik muncung macam perempuan merajuk.

[EDITED] Suami Aku Ustaz?! 17

Ada sikit je perubahannya pada bahagian permulaan sebab nak kasi terang lagi jelas dan nyata [kot]...
Bab-bab seterusnya, kalau tak silap saya sama je cuma berubah dari segi bahasa dan ejaan. (^^,)
Minta doakan semoga semuanya berjalan lancar. Aminn. (^^,)v


Suami Aku Ustaz?! 17
TELEFON di tangan aku lambung dua tiga kali ke udara. Sesekali aku phone book aku buka dan mencari-cari nama Wati. Abang Hafiz sudah keluar selepas solat Isyak tadi. Dia hanya kata hendak pergi ke rumah Ustaz Awang. Tujuannya tidak diberitahu pula. Agaknya nak pergi ambil air untuk lembutkan hati aku kot. Isk!

[EDITED] Suami Aku Ustaz?! 16

Ada sikit je perubahannya pada bahagian permulaan sebab nak kasi terang lagi jelas dan nyata [kot]...
Bab-bab seterusnya, kalau tak silap saya sama je cuma berubah dari segi bahasa dan ejaan. (^^,)
Minta doakan semoga semuanya berjalan lancar. Aminn. (^^,)v


Suami Aku Ustaz?! 16
AKU melangkah masuk ke dalam kelas lebih awal daripada hari-hari biasa. Sampai awal pun kerana bergerak sekali dengan Abang Hafiz. Dia yang berkeras mahu menghantar dan mengambil aku dari sekolah hari ini. Nasib baik sewaktu sampai tadi, tidak ada sesiapa yang perasan aku naik kereta dengan Ustaz Hafiz. Itu pun aku yang beriya-iya memujuk dia untuk turunkan jauh sedikit dari perkarangan sekolah. Hrm... kalau aku naik motor, tidak adanya aku kena jalan kaki yang lagi jauh daripada hari ni, tahu?

[EDITED] Suami Aku Ustaz?! 15

Ada sikit je perubahannya pada bahagian permulaan sebab nak kasi terang lagi jelas dan nyata [kot]...
Bab-bab seterusnya, kalau tak silap saya sama je cuma berubah dari segi bahasa dan ejaan. (^^,)
Minta doakan semoga semuanya berjalan lancar. Aminn. (^^,)v


Suami Aku Ustaz?! 15
BELUM sempat kedua-dua belah kaki memijak tanah, Abang Hafiz sudah berdiri di sebelah dengan payung di tangan. Aku berdiri tanpa mengeluarkan sepatah kata. Baru hendak mula berjalan, aku terasa seperti hendak tersungkur dibuatnya apabila kaki kiri tidak boleh menampung berat badan. Serentak dengan itu, aku mencapai tangan Abang Hafiz untuk berpaut. Tidak lama kemudian, aku dapat merasakan ada tangan yang memaut pinggang aku. Spontan terasa darah menyerbu ke muka. Aku mengangkat muka. Mata aku bertentangan dengan mata Joe. Boleh dirasakan debaran di dada aku semakin menggila. Ya Allah, permudahkanlah urusan aku, ya Allah.

[EDITED] Suami Aku Ustaz?! 14

Ada sikit je perubahannya pada bahagian permulaan sebab nak kasi terang lagi jelas dan nyata [kot]...
Bab-bab seterusnya, kalau tak silap saya sama je cuma berubah dari segi bahasa dan ejaan. (^^,)
Minta doakan semoga semuanya berjalan lancar. Aminn. (^^,)v


Suami Aku Ustaz?! 14
BANGUN pagi aku terasa tekak perit semacam. Tangan aku lekapkan ke dahi. Suhu di dahi terasa seperti biasa, cuma badan aku rasa tidak selesa. Terasa panas sikit di dalam badan. Ah, sudah! Hendak kena demam pula ke? Kepala pun terasa berpusing sedikit. Rasanya kesan daripada selesema sebab kena hujan semalam.

[EDITED] Suami Aku Ustaz?! 13

Ada sikit je perubahannya pada bahagian permulaan sebab nak kasi terang lagi jelas dan nyata [kot]...
Bab-bab seterusnya, kalau tak silap saya sama je cuma berubah dari segi bahasa dan ejaan. (^^,)
Minta doakan semoga semuanya berjalan lancar. Aminn. (^^,) v


Suami Aku Ustaz?! 13
AKU melihat jam di tangan. Jarum panjang menunjukkan sepuluh minit lagi untuk ke pukul dua. Kelas tambahan mula pukul dua tepat. Perut sudah selamat diisi dengan mee sup di kantin sekolah. Mee sup yang tidak berapa rasa sup. Tekak aku dapat rasa air masak yang dicampur ajinomoto je. Tak apalah, cukup untuk mengalas perut sampai habis kelas petang pukul lima nanti. Telekung aku lipat kemas selepas digunakan. Kemudian, dengan perlahan aku melangkah untuk meletakkannya di almari yang tersedia.

07 February 2012

Cerpen: Mencintaiku Seadanya...


#01 Bila saya update, tapi tak naik-naik. kenapa ye? :S
#02 Untuk memudahkan anda mencari sambungan, tekan 'ctrl' dan 'F' pada keyboard dan taip 10 untuk ke last part of this cerpen.
#03 I am using Manglish untuk sesuaikan dengan suasana dan keadaan.
#04. Terimakasihbanyakbanyak. Selamat membaca...

 01***
“Hi, all!”
Aku menegur beberapa ahli kumpulan yang sedang menunggu di dalam bilik kuliah. Malam ni, kami akan mengadakan rehearsal untuk drama yang bakal menyumbang 30% untuk keputusan akhir nanti. Masuk kali ini, sudah masuk kali ketiga kami mengadakan latihan, bagi memastikan masing-masing menghafal skrip dan tidak kaku semasa berlakon.
“Hi, Maria!” balas mereka ceria. 

18 January 2012

Cerpen: Mencintaiku seadanya... part 9

lagi satu post before last.
huhuhu! maaf berjuta kali maaf! saya terlalu busy dua tiga minggu ni.
tak ada masa nak duduk depan laptop untuk menyusun ayat.
insya Allah last part paling awal pun minggu depan. bila saya dah kurang busy sikit. =(


09***
Sudah hampir 3 hari aku dengan Hannah begini. Begini yang bagaimana? Begini yang membuat hal sendiri. Ada masanya, dia cuba juga hendak berbual macam selalu, bercerita tentang perangai budak kelas dia yang macam-macam kerenah, bercerita tentang seseorang yang dia minat dari jauh tetapi bertepuk sebelah tangan, bercerita tentang keletah anak saudara dia yang kembar itu. Cuma aku saja yang terasa awkward hendak membalas kata-katanya. Aku bukannya apa, semenjak peristiwa hari tu, aku terasa segan hendak berbual lebih-lebih dengan Hannah walaupun dia katakan dia tak ambil hati. Tapi, mengenangkan luka yang meninggalkan parut ni, aku terasa serba salah. Akhirnya, aku dengan dia sama-sama tutup mulut. Tak ada langsung soalan daripada aku, ataupun penjelasan dia tentang Ai Ling ataupun Alex.

07 January 2012

Cerpen: Mencintaiku seadanya... part 8

08***
Aku melangkah lemah menuju ke bilik. Masih terbayang-bayang di fikiran apa yang berlaku sewaktu aku dengan Hannah sama-sama berjalan daripada blok akademik ke hostel. Jeritan suara yang memanggil seseorang membuatkan aku dengan Hannah sama-sama berpaling.
“Ai Ling!”
Aku tergamam. Bumi bagaikan bergoyang sehingga membuatkan aku terasa hendak pitam. Lagi-lagi apabila mama Alex berjalan ke arah Hannah dengan senyuman yang tak lekang daripada bibir. Kalau inilah Ai Ling yang aku hendak cari selama ini, maka tak perlulah aku hendak berkenalan dengan dia lagi kerana hampir dua tahun belajar di kolej ni, aku dengan dia sebilik.

05 January 2012

Blurb/Sinopsis: Suami Aku Ustaz?!

Assalamualaikum. ^^,
Sedikit update ringkas dan sangat sikit tentang SAU.
Rasa seronok nak berkongsi dengan peminat-peminat SAU. =) Baru-baru ni, pihak penulisan2u emel minta saya minta hantar blurb/sinopsis tentang SAU. Bila baca je emel rasa err... sudahlah tak tahu macam mana nak buat. Maka dengan blur-blur merangka ayat, akhirnya terhasillah blurb/sinopsis yang simple pada saya.
Soalan mengenai bila terbit, syarikat mana, etc... Maaf. saya tak ada jawapan lagi. ^^
So... here it is! --->

04 January 2012

Cerpen: Mencintaiku seadanya... part 7

07***
“You nak pergi mana?” Pelik benar Alex memandang aku sampai tak berkelip.
Aku mengerutkan dahi. Eh? Bukan ke dia yang ajak keluar untuk cari jam untuk ganti jam dia yang rosak?
“Lah? You yang ajak I keluar kan. Pergi mana lagi?”
Alex tersenyum. “Well, I tahulah. But why so sudden?”
Aku menahan bibir daripada tersenyum. Faham dengan maksud Alex. Kalau Hannah sendiri terkejut, apatah lagi Alex.

[EDITED] Suami Aku Ustaz?! 12

Ada sikit je perubahannya pada bahagian permulaan sebab nak kasi terang lagi jelas dan nyata [kot]...
Bab-bab seterusnya, kalau tak silap saya sama je cuma berubah dari segi bahasa dan ejaan. (^^,)
Minta doakan semoga semuanya berjalan lancar. Aminn. (^^,) v


Suami Aku Ustaz?! 12
“LISA memang serius ke nak study oversea?
Soalan daripada Abang Hafiz yang duduk di sebelah membuatkan aku terhenti daripada membuat latihan Fizik. Kepala aku angkat daripada buku latihan di hadapan.
“Kenapa?” Aku menyoal.
Abang Hafiz hanya menggeleng. “Tak ada apa.”
Hish! Kecil je Abang Hafiz aku nampak sekarang ni. Dia ni suka sangat buat aku tertanya-tanya. Apa yang dia tengah fikirkan pun aku tidak boleh nak agak.
“Kenapa? Tiba-tiba abang rasa nak tukar fikiran ke?” Aku bertanya. Ini sahaja cara terakhir untuk mengetahui apa yang dia tengah fikirkan.

[EDITED] Suami Aku Ustaz?! 11

Ada sikit je perubahannya pada bahagian permulaan sebab nak kasi terang lagi jelas dan nyata [kot]...
Bab-bab seterusnya, kalau tak silap saya sama je cuma berubah dari segi bahasa dan ejaan. (^^,)
Minta doakan semoga semuanya berjalan lancar. Aminn. (^^,) v


Suami Aku Ustaz?! 11
“BANYAKKAN bersabar, Fiz...”
Aku terdengar umi berbual dengan Abang Hafiz semasa aku hendak mencari Abang Hafiz di dapur. Apabila terdengar umi bercakap macam tu, terhenti terus langkah aku daripada terus memasuki ruang dapur. Telinga aku pasang, mahu mencuri dengar.
“Didik isteri ni, memang kena banyak sabar. Bukan mudah nak membentuk buluh.”
Erk! Didik isteri? Akulah itu!
“Hafiz yang dah buat pilihan, Hafiz banyakkan sajalah bersabar. Cuba perlahan-lahan. Jangan sampai buluhnya patah, Hafiz pun terluka!” Mendalam sekali nasihat umi. Aku menelan air liur.

[EDITED] Suami Aku Ustaz?! 10

Ada sikit je perubahannya pada bahagian permulaan sebab nak kasi terang lagi jelas dan nyata [kot]...
Bab-bab seterusnya, kalau tak silap saya sama je cuma berubah dari segi bahasa dan ejaan. (^^,)
Minta doakan semoga semuanya berjalan lancar. Aminn. (^^,) v


Suami Aku Ustaz?! 10
PAGI-PAGI Subuh lagi, aku sudah dikejutkan oleh Abang Hafiz untuk menunaikan Solat Subuh berjemaah. Bukan berdua, tapi berlima. Eh, campur aku berenamlah jadinya. Selepas menunaikan solat, Abang Hafiz tiba-tiba memanggil aku masuk ke bilik semasa aku tengah curi makan rendang yang umi masak semalam di dapur. Sedap pula aku rasa semasa tengah masak malam tadi. Sebaik sahaja masuk ke dalam bilik, aku ingatkan Abang Hafiz hendak bagi duit raya. Rupa-rupanya...
“Ada call,” kata dia.

[EDITED] Suami Aku Ustaz?! 09

Ada sikit je perubahannya pada bahagian permulaan sebab nak kasi terang lagi jelas dan nyata [kot]...
Bab-bab seterusnya, kalau tak silap saya sama je cuma berubah dari segi bahasa dan ejaan. (^^,)
Minta doakan semoga semuanya berjalan lancar. Aminn. (^^,) v


Suami Aku Ustaz?! 09
ABANG Hafiz bangkit untuk mengambil Al-Quran di rak. Aku pula duduk diam sambil mata memerhatikan langkah dia. Walhal, dalam hati punyalah meronta-ronta menolak. Aduh! Sungguh aku tidak ada semangat hendak membaca depan dia. Okay, itu satu perkara. Seperkara lagi, aku sebenarnya tak mahu mengaji dekat rumah umi ni. Seganlah aku, kalau umi dengan walid boleh dengar aku mengaji. Mesti banyak yang salah.
Amboi, Alisa? Depan orang tahu malu, depan Allah tak rasa malu pula mengaji main langgar je semua hukum? Wah! Tak sangka aku dah pandai menasihatkan diri sendiri. Ini mesti sebab banyak sangat duduk dengan ustaz ni. Sampai aku pun terpengaruh untuk menjadi baik sikit.

03 January 2012

Cerpen: Mencintaiku seadanya... part 6

“Dari tadi akak perasan, Maria macam ada masalah. Dua kali akak lalu sebelah pun, Maria tak senyum macam selalu...”
Kening aku terangkat sebelah mendengarkan kata-kata Kak Arina. Kakak housemate yang selalu memberi aku dan Hannah makanan hampir setiap minggu. Tak perasan bila masa aku berselisih dengan dia. Kalau dah fikiran melayang, mana nak perasan orang yang datang.
“Akak pun kalau ada masalah, suka datang ke sini. Tak kisahlah masalah apa pun. Masalah dengan kawan-kawan. Masalah dengan belajar, masalah dengan family, duit...” katanya dengan pandangan terus ke tengah tasik.

02 January 2012

Cerpen: Mencintaiku seadanya... part 5

05***
“She is not the right person for you, Alex...”
Sayup-sayup aku mendengar mama Alex berkata-kata. Walaupun suaranya tidaklah begitu kuat, namun boleh ditangkap setiap kata-kata mamanya. Aku merapatkan diri ke dinding lagi, mengelakkan ada mata yang ternampak aku mencuri dengar perbualan mereka.
“She is a nice girl, ma. Try to get to know her first...” pujuk Alex.
“Alex, we can read a person personality from the way they dressed. You might say she is a nice girl, but for me as she does not dress properly as what her religion taught her, she is still not that good.”