::Blog ini ditaja oleh::

Assalamualaikum @ Selamat Datang!
Sudah menunaikan kewajipan anda?
Selamat membaca! Jangan lupa tinggalkan komen. :)

***

Adakah anda tahu?
Setiap komen anda akan membantu saya untuk:

1. Tidak syok sendiri.
2. Melakukan penambah baikan.
3. Memberi semangat untuk terus berkarya.

Jadi apa lagi? Berilah sepatah dua kritikan untuk saya terus menulis. (^^,)v

::aku_dia's current status::

04.05.2016

Mencari momentum untuk menulis.

Anda masih boleh membeli Bidadari daripada saya. :)
Boleh pm saya di facebook Hannah Dhaniyah.
Atau hantarkan e-mail ke aku_dia1911[at]yahoo[dot]com ^_^

03 January 2012

Cerpen: Mencintaiku seadanya... part 6

“Dari tadi akak perasan, Maria macam ada masalah. Dua kali akak lalu sebelah pun, Maria tak senyum macam selalu...”
Kening aku terangkat sebelah mendengarkan kata-kata Kak Arina. Kakak housemate yang selalu memberi aku dan Hannah makanan hampir setiap minggu. Tak perasan bila masa aku berselisih dengan dia. Kalau dah fikiran melayang, mana nak perasan orang yang datang.
“Akak pun kalau ada masalah, suka datang ke sini. Tak kisahlah masalah apa pun. Masalah dengan kawan-kawan. Masalah dengan belajar, masalah dengan family, duit...” katanya dengan pandangan terus ke tengah tasik.

“Bila tengok alam ciptaan Tuhan, rasa tenang. Rasa Allah tu dekat. Rasa Allah sentiasa ada dengan kita kalau kita ada masalah. Sedikit sebanyak, fikiran pun ringan dan boleh buat kerja lain. Mesti Maria pun rasa yang sama kan bila duduk sini?” katanya dengan senyuman.
Aku membalas senyumannya seadanya. Sesekali air tasik berkocak apabila ada ikan-ikan yang bermain di permukaan air. Aku terus hanyut dalam lamunan aku sendiri.
“Sekecil-kecil ciptaan Allah, mesti ada hikmahnya. Kalau kita ambil contoh air. Mungkin 2/3 air di atas dunia ni banyak. Tapi tak semua yang Allah jadikan, kita boleh minum. Kalaulah Allah tu tak sayangkan kita, boleh saja dia jadikan air tu masin. Tapi, kita pula yang akan mati kehausan. Boleh juga kalau Dia hendak jadikan air semuanya tawar, tapi hilanglah segala hidupan laut. Dan boleh jadi kapal-kapal yang besar tidak mampu berlayar di atas air yang tawar. Nampak kecil, tapi kalau perkara tersebut berlaku... rasanya tak tahulah macam mana hidup kita sekarang ni. Kita je yang tak bersyukur dengan kurniaan Dia. Subhanallah, ada hikmah di setiap ciptaan Allah...” katanya lagi tanpa menghiraukan aku di sebelah.
Allatheena amanoo watatma-innuquloobuhum bithikri Allahi ala bithikriAllahi tatma-innu alquloobu.” [13:28]*maaf, saya tak jumpa tulisan Arab. Yang ada Cuma gambar. Maka, kindly open the Quran so that anda boleh baca dengan bacaan yang sempurna. ^^
Sayup-sayup dia membaca sesuatu. Aku menoleh. Kak Arina turut memandang aku dengan senyuman.
            “Sungguh, Tuhan yang menciptakan kita tak pernah memungkiri janji. Setiap kali kita mengingati Dia, dia berjanji hati kita akan tenang. Antara hendak atau tidak je kita berzikir kepada Dia...” Kak Arina sudah berdiri. Tangannya menepuk perlahan bahu aku, seolah-olah memberi semangat. Kemudian, dia berjalan, ingin melangkah meninggalkan aku keseorangan. Mungkin hendak memberi ruang untuk aku bersendiri.
“Apa perasaan akak bila ada orang judge akak sebelum dia kenal akak?” spontan pertanyaa itu keluar sebelum sempat dia menjauh. Aku memerhatikan Kak Arina daripada hujung mata. Langkahnya terhenti.
“Maksud Maria?”
Aku diam. “Macam mana kalau orang cakap akak ni extremis Islam? Walhal, akak bukannya pengebom berani mati pun. Sekadar pelajar dekat sebuah kolej yang tak memberi apa-apa efek pada dunia...” kataku berkias.
Kak Arina kembali mengambil tempatnya yang ditinggalkan tadi.
“Kadang-kadang saya bosan dengan orang-orang sekeliling. Lagi-lagi geng-geng yang baik-baik ni. Mesti pandang saya macam alien dari planet marikh bila tengok rambut warna perang, kuku kena cat sekali sekala. Tegur macamlah diri tu sempurna sangat. The way I dress, kalau ketat, seksi, bukak sana sini, bukannya saya cari pasal dengan dia orang. Hubungan saya dengan Tuhan, tahulah saya jaga. Yang dia sibuk-sibuk kenapa?” aku mengeluh.
“Agaknya akak masa first time nampak saya, apa pendapat akak? Mesti akak fikir yang bukan-bukan kan?”
Aku menghela nafas perlahan. Bosan jugak sebenarnya bila hidup dengan pandangan-pandangan manusia ni. Masing-masing hendak bagi komen itu ini. Macam diri sendiri dah cukup sempurna! Walhal sebelum ni, aku boleh tak ambil kisah dengan pandangan orang lain. Tapi bila mama Alex sendiri pandang aku lain, macam mana aku nak buat tak kisah?
 “Hrm... impression tu adalah normal buat setiap manusia, Maria. Maria pernah kena interviu untuk apa-apa tak? Kerja mungkin, masa lepas SPM?”
Aku menggeleng perlahan. Mata masih tak beralih daripada air tasik tadi.
Kak Arina tersenyum lagi. “Baiklah. Kalau tak pernah... Maria pernah dengar tak yang kita kena bagi first impression yang baik kepada interviewer kita?”
Perlahan-lahan aku mengangguk.
“Impression seseorang tu, adalah apa yang dia lihat pada penampilan kita. Kalau kita pergi interviu dengan pakai pakaian selekeh. Secara tak langsung, penemuduga kita dah ada mindset, orang ini tak kemas. Kotor. Tak mementingkan kekemasan kalau buat kerja. Mestilah mereka nak cari orang yang kemas dan bersih. Betul tak?”
Perlahan-lahan aku mengangguk.
“Jadi, impression orang dengan diri kita memang tak boleh nak elak. Macam adik cakap tadi, orang cakap akak ni extremis. Ialah, ada jugaklah yang kutuk akak macam-macam bila kita terbuat salah or silap dengan alasan, I’m wearing hijab and I should know that this or that is haram. Kalau bercakap asyik-asyik kaitkan dengan Quranlah hadis lah. But for me, I have done my part. So, it is up to them nak accept ke tidak...” kata Kak Arina.
“Kita tak boleh lari daripada impression orang, dik. Lagi-lagi zaman sekarang ni. Pada akak, boleh kalau kita mengabaikan impression orang pada kita. Dengan syarat, kita fikir dulu apa impression Allah pada kita. Sebab pandangan Allah pada kita, bukan macam pandangan manusia. Kalau kita ikut apa yang Dia suruh, cantiklah Dia pandang kita. Kalau kita langgar apa yang Dia larang, murkalah Dia pada kita. Itu yang kita patut lagi risaukan.”
“Kalau kat dunia ni ada 25 juta rakyat Malaysia, takkanlah 25juta pandangan mereka kita kena ikut. Jadi, solusinya, fikir apa pandangan Dia dulu. Sebab Dia yang jadikan kita, bukannya manusia. Kalau ada teguran manusia yang membawa kepada kebaikan for you, ikutlah. Kalau dia kutuk sebab nak menjatuhkan, pekakkan telinga. Sebab you have your own reason kenapa you buat benda tu. At least, bila Allah tanya dekat akhirat, why are you wearing like this or like that, kita boleh jawab sebab we want to please Him...”
            Erk? Terasa angin seolah-olah menampar lembut pipi aku. Sedikit rambut yang terlepas daripada ikatan turut beralun mengikut rentak angin. We want to please Him? Selama ni aku tak pernah terfikir kenapa aku buat begini buat begitu. Sebab, apa yang aku buat adalah untuk kepuasan hati aku sendiri. Kerana pada aku, mengikut trend sekarang untuk keseronokan sendiri. Biar orang tak cakap aku kolot dan ketinggalan zaman.
“Islam dah diputar belit sampai orang bukan Islam tak nampak Islam yang sebenar, dik. Islam is terrorist. Sampai ada keluarga Islam di luar negara dibunuh jirannya yang bukan Islam hanya kerana mereka Islam. Dengan alasan, takut mereka terrorist. Sedangkan mereka tidak. Isterinya pun tengah mengandung masa dibunuh. Islam cantik, Islam yang mengajar umatnya berkasih sayang jadi kotor bila impression-impression yang orang Islam bagi Sedangkan dengan bukan Islam pun, Islam tak pernah ajar untuk berkasar. Jadi, kitalah yang kena bersihkan balik impression-impression tu.”
“Tanggungjawab hendak memulihkan balik impression ni, bukan hanya terletak pada bahu ustaz dan ustazah. Kita ada kelebihan masing-masing. Contohnya, Dr. Danial Zainal Abidin. Dia ada ijazah bidang perubatan. Tapi, dia sumbangkan kelebihan untuk Allah. Contoh lain, Dr. Zaharuddin, bidang akaun. Tapi kelebihan dia, sumbangkan pada Islam. Dengan cara itulah baru Islam boleh dipandang tinggi dan mulia. Kalau kita gunakan kelebihan kita, kita boleh menutup kekurangan orang lain. Macam itu jugalah kekurangan kita, akan ada orang lain yang mempunyai kelebihan mereka. Jadi, menyumbangkan kelebihan kita pada Allah kan lebih baik?”
Kak Arina menepuk perlahan bahu aku.
“Akak dah nak kena pergi ni. Kelas pukul sembilan. Akak paling pantang orang yang tak tepat masa. Jadi, I have to show them a good side of me supaya mereka tersedar dan menjadi orang yang mementingkan masa jugak.”
“Oklah dik, jumpa dekat rumah nanti insya Allah. Jangan fikirkan sangat pandangan orang pada adik. Apa yang penting, pandangan Allah pada kita. I have got to go. Assalamualaikum...” katanya tersenyum.
Aku turut sama membalas senyumannya. “Waalaikumussalam...” balasku perlahan dengan mata memerhatikan langkahnya menuju ke hostel.

4 comments:

Anonymous said...

yeah!! hope maria ada cket kesedaran and blh berubah...
alex tu dh islam ka??
tertanya-tanya la... :)

Anonymous said...

Can't wait for the next entry . Harap maria berubah lepas dengar nasihat arina ni . Saya sendiri pon jadi tersedar . Nice entry writer . Sangat bagus . Keep up the good work ! :)

Misshikin said...

saya suka cara penyampaian nasihat yang secara bersahaja.. tidak menekan tapi yang penting "makan dalam"

kleo said...

kak! :) terima kasih banyak2. very imfor ative. saya akan semat ayat2 ni dalam dada saya. terima kasih banyak2 akak! sambung lagi, yer? ;)