::Blog ini ditaja oleh::

Assalamualaikum @ Selamat Datang!
Sudah menunaikan kewajipan anda?
Selamat membaca! Jangan lupa tinggalkan komen. :)

***

Adakah anda tahu?
Setiap komen anda akan membantu saya untuk:

1. Tidak syok sendiri.
2. Melakukan penambah baikan.
3. Memberi semangat untuk terus berkarya.

Jadi apa lagi? Berilah sepatah dua kritikan untuk saya terus menulis. (^^,)v

::aku_dia's current status::

04.05.2016

Mencari momentum untuk menulis.

Anda masih boleh membeli Bidadari daripada saya. :)
Boleh pm saya di facebook Hannah Dhaniyah.
Atau hantarkan e-mail ke aku_dia1911[at]yahoo[dot]com ^_^

08 October 2012

Sila buat research, kajian dan etc...

Assalamualaikum. Apa khabar semua? ^^, Satu entry pendek bukan cerpen mahupun novel, tetapi sebagai penyeri blog yang dah bersawang ini. Cewah! Insya Allah kalau satu cerita penuh dah siap saya akan update. ^^,

Seringkali saya membaca kritikan-kritikan SAU tentang kesalahan Alisa berkahwin sewaktu bersekolah. Dan seringkali saya dilontarkan dengan kata-kata, buat research, sila kaji lebih lagi dan lalala (baca: etc) yang berkaitan dengannya. Oh ya, saya ingin ingatkan cerita ini adalah fiksyen. Sekadar imaginasi yang berlangsung di luar sedar saya. agaknya.

Saya bukanlah tak buat research langsung. Saya sendiri ada menghantar soalan kepada pihak Kementerian Pelajaran Malaysia tentang perkara ini. Ya, mungkin beberapa tahun lepas, perkahwinan tidak dibenarka. Saya sendiri tak ada memo rasmi tentang kebenaran untuk pelajar bersekolah berkahwin daripada KPM. ^^, Yang saya ada hanyalah jawapan ringkas daripada KPM tentang hal ini. Jadi, bagi pelajar sekolah yang hendak berkahwin tu, fikir banyak kali tentang besarnya tanggungjawab seorang ibubapa dan berbincanglah sebaiknya dengan keluarga.

Maaflah, dah hampir enam bulan dalam pasaran baru saya berkongsikan perkara ini. >.<

Wallahu'alam.


Oh, ada juga kata cerita ini pedophile! Tang mana pedophile nya bila ustaz Hafiz berkahwin dengan Alisa pada umur 25 tahun dan Alisa 17 tahun. Hanya kerana Alisa bersekolah sudah ditarafkan sebagai pedo? Mohon pencerahan, boleh? Saya open kepada segala kritikan dan kutukan yang membina untuk karya akan datang, insya Allah... ^^,
As a medical diagnosis, pedophilia, or paedophilia, is defined as a psychiatric disorder in persons who are 16 years of age or older typically characterized by a primary or exclusive sexual interest in prepubescent children (generally age 13 years or younger, though onset of puberty varies) sumber:Wikipedia

8 comments:

- AnaK Mak Cik T - said...

Hhhmm...harusnya tukang komen tu yg buat research dulu...

Accept the fact that most people talk before they think :)

Good job dik...(rasanya saya tua kot)

norihan mohd yusof said...

alahai ape lh cetek nye pemikiran tukang2 komen tu ye!kalu dah novel tu satu bahan bacaan,so amek lh yg baik wat teladan n yg negetif tu jadi kn sempadan.tp caya tk ade gak kes cam tu perkhawinan dialam persekolahan...sedang kn yg tk kawin pun n masih sekolah g leh pregnant...so antara ralevan ke tk novel SAU pikir lh pakai akal...kalu tk logik pun...cer crite kat mane???tapi serius dek novel u terbaik wat panduan si gadis2 cari calon suami!!cari yg beragama pasti selamat dunia akhirat...

cik ct payung said...

org yg negatif akan melihat yang negatif dalam semua benda. dah nama pun cerita fiksyen.
untuk penulis, jgn patah semangat. dlm ramai yg baca hanya segelintir yg negatif tp ramai lagi yg positif. keep writing dear.

cik na said...

Hahaha..apa lah lawak sgt.. Itu org sibuk nk baca novel dia pun sibuk nk baca novel.. Lepas tu take serious.. Eh namanya fiksyen..

Farahiyah Ishak said...

The pedophile part memang tak boleh tahan. Think before talk. Btw, miss writer keep up the good job! :D

Anonymous said...

abaikan jer komen2 yg x membina tu.. kalo nk ikut lg bnyk crt yg ntah hape2 yg menyonsang arus agama & moral kat pasaran.

Domi Nisa said...

salam, domi just nak kongsi stu cerita pasal ada student yg kahwin time belajar..bdk tu sepupu pd kwn domi ..dia kahwin lepas spm then mengandung lepas amek STPM..dia kahwin x kena buang pon?? so sapa2 yg nk kritik macam tu fikirlah dulu sbb kdg2 boleh buat org lain marah tak gitu penulis SAU huhu..salam pekenalan dari domi

Nurdiyanah Dzulkarnain said...

saya pernah tanya abang saya. dia kata kalau umur 14 tahun dan ke bawah jer yang perlu mintak permohonan di mahkamah untuk kahwin bawah umur. itu pun selepas parents bagi keizinan dan bagi alasan kukuh. kalau watak Alisa ni dia dah 17 tahun. takde masalah. cuma kalau ada yang tak setuju kahwin umur tu boleh rujuk gak ke mahkamah. ada saluran-salurannya cuma kita ni jer tak tau nak refer ke siapa. tu yang saya rujuk daripada abang saya la.