::Blog ini ditaja oleh::

Assalamualaikum @ Selamat Datang!
Sudah menunaikan kewajipan anda?
Selamat membaca! Jangan lupa tinggalkan komen. :)

***

Adakah anda tahu?
Setiap komen anda akan membantu saya untuk:

1. Tidak syok sendiri.
2. Melakukan penambah baikan.
3. Memberi semangat untuk terus berkarya.

Jadi apa lagi? Berilah sepatah dua kritikan untuk saya terus menulis. (^^,)v

::aku_dia's current status::

04.05.2016

Mencari momentum untuk menulis.

Anda masih boleh membeli Bidadari daripada saya. :)
Boleh pm saya di facebook Hannah Dhaniyah.
Atau hantarkan e-mail ke aku_dia1911[at]yahoo[dot]com ^_^

16 March 2011

Suami Aku Ustaz?! 23 i

Aku menekan remote Astro untuk menukar ke channel lain. Tak sampai seminit tengok, aku tekan sekali lagi untuk menukar ke channel lain. Setelah buat benda sama lebih sepuluh kali, akhirnya button merah aku tekan. Terus skrin TV yang tadinya bercahaya kembali gelap. Aku menyandarkan badan ke kerusi malas. Jam di dinding aku jeling. Baru pukul sepuluh malam. Baru sejam Abang Hafiz keluar rumah. Tapi kenapa aku terasa macam sunyi gila ni?

“Sebab tak ada kawan gaduh!”

Spontan aku duduk tegak. Gila apa sampai terdengar suara... err... Alisa, dia dah keluar rumah sejam lepas, Alisa! Ilusi je suara yang kau dengar tu. Ke sebab... rindu? Isk! Tak kuasa. Aku melangkah malas masuk ke dalam bilik. Nak buat apa eh? Study? Malas. Tengok kdrama? Malas jugak. Keluar pergi lepak mamak? Lagilah malas. Tapikan... macam best jugak idea last tu.
*Kdrama: Korean drama

***

“Tak nak lepak rumah ke aku malam ni?”
Wati pandang muka dengan dahi berkerut. “Kau demam apa? Lagipun, taknaklah aku kacau orang dah kahwin!”
Laju aku mengutil Wati. Dah jadi tabiat pulak aku mencubit budak ni. Nasib baiklah tak pernah lagi mak dia call aku tanya kenapa badan Wati ni lebam-lebam.
“Kau ni! Sejak kahwin ni, kerjanya mencubit aku je. Kesian betul dekat Ustaz!”
Aku buat muka garang. Dia yang kena cubit, Ustaz jugak yang dia kesiankan.
“Kau sebut lagi statement tu, lagi kuat aku cubit kau.” aku mengugut.
Wati ketawa. Langkah diatur ke koperasi. Semenjak dua menjak ni, Joe dah tak nak pergi koperasi dengan aku. Pa’an pun ikut ajelah tiap kali Joe ajak dia, tak ajak aku. Pa’an dah boring agaknya tengok Wati je. Hahaha! Kalau Wati dengar ni, confirm aku kena balun. Tapi kalau dia dengar bagus jugak. Asyik aku je yang kena dengan minah ni.
“Eh, jomlah lepak rumah aku malam ni?” aku buat muka kesian.
“Apahal? Kau gaduh dengan dia ke?”
Nasib baik Wati pandai tukar kata ganti nama masa dekat tempat public macam ni.
“Mana... Diakan pergi kursus!”
Mulut Wati melopong. “Ha’ah! Lupa pulak dia cakap masa dekat kelas haritu!”
“Kata presiden kelab peminat dia. Apa ni?”
“Eh! Tak apa. Benda kecik je yang aku lupa. Sekurang-kurangnya kisah perkahwinan dia aku tahu!”
Spontan kaki terhenti melangkah. Aku mengetap gigi. Geramnya bila Wati tayang muka selamba. Aku rasa, tindakan aku awal-awal dulu tu bagus sebenarnya. Tengoklah! Semenjak dia tahu ni, ada saja idea dia nak kenakan aku.
“Nak tunggu apa dekat situ? Takkan nak berdiri tiga hari dekat sana tunggu ada orang datang sambut!” dia dah menjerit sedikit.
Aku mengecilkan mata yang tak berapa nak besar ni. Karang kalau aku lebih-lebih, bukannya boleh jangka apa yang minah ni buat. Isk!
“Bisinglah kau. Kalau aku tahu memang tak adanya aku nak cerita dekat kau.”
Wati menayangkan gigi dia. “Dah nama lagi kalau. Tapi... apa yang penting, aku dah tahu sekarang ni.”
Aku menjulingkan mata. Malas nak layan. Elok sampai depan koperasi, mata laju meng’spot’ bangku kosong. Selalunya, ada je orang yang duduk lepak.
“Kau pergi masuk belikan aku makanan. Aku lepak dekat luar je. Lagi satu, kau belanja eh? Asyik mengenakan aku je.” Sengaja aku cakap macam tu. Tapi, tak sangka pulak Wati ikutkan je.

Sambil duduk membuang masa, aku memerhatikan gelagat adik-adik yang tengah duduk dekat bangku depan. Macam-macam gaya. Kalau aku, aku cop je terus budak-budak ni stok budak gedik! Ahah! Macam bagus ajekan aku ni? Tapi rasanya better lagilah daripada diorang. Huh, perasan jugak aku ni rupanya. Ialah, cuba tengok tu? Bercakap dengan lelaki pun aku tengok dah gedik semacam. Belum yang tengah couple. Siap dating dekat bus stop lepas sekolah. Macam tak ada tempat lain yang lagi best nak dating agaknya? Restoran lima bintang ke. Aku pulak yang berbulu mata tengok.
Tapi, oklah jugak daripada dating dekat tempat tersorok. Buat menambahkan lagi statistik kelahiran anak luar nikah tahun depan. Aku yang tinggal lagi setahun ni pun tak pernah declare dengan siapa-siapa. Suci lagi murni hati aku ni. Takut tak kahwin? Kalau aku duk sakat-sakat budak-budak yang couple ni dengan ayat, ‘nanti kau kahwin dengan pakwe kau tu...’ laju je diorang balas ‘bukannya aku nak kahwin dengan dia’. Isk! Tak faham aku.
“Alisa.”
Aku menoleh ke arah suara lembut yang memanggil. Tergamam terus aku. Hilang suara dibuatnya.
“Lepas ni, pergi bilik guru sekejap ye?”
Laju aku mengangguk. Faham. Cikgu Liana senyum kemudian melangkah pergi. Bila masa dia dekat sebelah aku? Mata setia memerhatikan Cikgu Liana berjalan pergi. Kenapa dia nak jumpa? Nak attack aku ke? Nak basuh aku? Nak kantoikan aku dengan cikgu-cikgu lain? Nak... err... tak terfikir dah aku bila Wati menepuk bahu ajak pergi.
“Berangan!” Sempat dia menyakat.
Aku buat muka. Tapi roti dengan air yang dia hulur aku sambut jugak.
“Wati, kau pergi dulu. Aku ada hal sekejap.”
Berkerut dahi Wati. “Sejak bila kau pandai berahsia? Pasal rahsia besar kau tu pun kau cerita dekat aku walaupun lambat?”
“Nak pergi bilik guru. Ambil barang.” Ringkas aku menjawab. Wati angguk je. Nak ajak dia? Tak payah!
Otak aku ligat berfikir sebab Cikgu Liana nak jumpa. Takkanlah kes dia dapat tahu suami aku tu Ustaz, dia tak puas hati lagi? Aku tengok masa dekat kelas, dia lepak je. Tak nampak gaya marah ataupun dendam atau apa pun? Kenakan aku dekat kelas? Lagilah tak ada. Macam biasa jelah cara dia mengajar. Cuma satu perubahan dia yang aku nampak. Dia dah tak ada nak menggedik dengan suami aku tu. Hahaha! Dah boleh mengaku suami dah, Alisa?
Pintu bilik guru aku tolak perlahan. Mata melilau mencari Cikgu Liana. Jumpa! Kaki teragak-agak melangkah ke arah dia yang tengah bercakap dekat telefon. Terpaksalah aku tunggu dia habiskan perbualan dia. Jantung ni dah rasa macam lepas lari marathon. Ya Allah, janganlah kau biarkan Cikgu Liana ni buat bukan-bukan.Ramai cikgu lain dekat sini. Amin ya rabbal a’lamin. Tangan aku raupkan ke muka.
“Alisa.”
Aku menelan air liur. Muka Cikgu Liana nampak serius. Isk! Kenapa pulak ni?

20 comments:

keSENGALan teserlah.. said...

waaaaaa. cegu liana nak buat ape?
lisa rindu ustaz hafiz yee.
auwwwww

gerau said...

wa.. sangat pendek... sedih2
tpi xpe.. utamakan tgjwb. hehe gud luck!

amira aihara said...

isk apa cikgu liana 2 nk wat ngan lisa agaknya....

Anonymous said...

huhu....suspend nyer.....

SyAz n HaNi said...

huuhu... suspen lak eh... cpt sambung ek....xsbr nk tau apa yg tjadi kat alisa bila cikgu liana panggil dia....

Seorg wanita... said...

Alamak! Apsal tetiba cikgu Liana panggil Lisa? Dahlah masa Ustaz Hafiz takder kat sekolah.. jangan nak malukan Lisa dahlah... cuak gak ni...

tari said...

nape erk?? mntak2 xde paperla, suspen jer c.liana nih..

Anonymous said...

dont say bad thing happen to ustaz...da la ustaz gaye pelik je time nak pg kursus aritu...

Rohaida Rahman said...

wah wah lisa sudah pandai rindu kat ustaz ni!!! tu la bila ada sebelah asyik nak gaduh, dah jauh mati kutu hahaha...
rasanya cikgu liana nak ajak lisa duduk rumah dia tu, sementara ustaz gi kursus, kan kan kan....

deesyirah said...

utk lisa -tuai padi antara nampak,esok jangan layu2an ;intai abg hafiz masa nampak,ble tiada kan dah rindu2an....yg cikgu liana plak apahal!!! suspen2!!!!!

sAkEeNa said...

whoa..apakah tindakan cg liana itu?ada aura dengki ke?

Anonymous said...

hmmm... rse2nye cg liana nk ckp ngan lisa psl phone call yg dye dpt kot.. ntah2 smthg hppen kt ustaz..
wa... cuaknye..

dewdrop said...

pendeknye..huhu..frust skjp..tp xpe..trubat gak windu ;)
ape la cikgu liana nk wat 2..mintak2 nothing bad la..

Anonymous said...

ada jual ke novel ni??cm nk beli je..ish!!(baru mengikuti)..

miznza84 said...

apela plan cikgu liana ya.... jgnla dia berniat buruk kat Alisa

bewareofariin said...

cepat ler sambung...excited nk truskan bacaan nieyh!

Anonymous said...

suspen2!!!cik writer take time and focus 4ur test.after fnish it makesure....post n3 SAU 23ii and strusnya every day k...rindule klu xbace tazkirah ust hafiz...good luck.TQ.

Anonymous said...

jgn la something bad happen kat ustaz hafiz..ntah2 cikgu liana nk gtaw kat lisa something tjd kat ustaz...waaaa...xnak...

deesyirah said...

gak2 bile yek SAU 23ii nak muncul ni...cepatle tak sabau nak bace...
c.liana nak ape tu.....

s a r said...

salam :)

keep it up.

suka element dakwah secara halus diselitkan dalam cerita ni.

all the best!

cepat2 la update hehe