::Blog ini ditaja oleh::

Assalamualaikum @ Selamat Datang!
Sudah menunaikan kewajipan anda?
Selamat membaca! Jangan lupa tinggalkan komen. :)

***

Adakah anda tahu?
Setiap komen anda akan membantu saya untuk:

1. Tidak syok sendiri.
2. Melakukan penambah baikan.
3. Memberi semangat untuk terus berkarya.

Jadi apa lagi? Berilah sepatah dua kritikan untuk saya terus menulis. (^^,)v

::aku_dia's current status::

04.05.2016

Mencari momentum untuk menulis.

Anda masih boleh membeli Bidadari daripada saya. :)
Boleh pm saya di facebook Hannah Dhaniyah.
Atau hantarkan e-mail ke aku_dia1911[at]yahoo[dot]com ^_^

22 March 2011

Suami Aku Ustaz 23-ii

“Saya ada meeting lepas ni. Jadi tak dapat masuk kelas. Kebetulan ternampak awak. So...tolong paskan latihan ni dekat kelas.” Cikgu Liana bersuara selepas meletakkan handset dia ke atas meja. Tangan dia mencapai dan kemudian menghulurkan sebundle kertas yang berwarna putih.
Spontan kening aku terangkat. What? Hahaha! Aku rasa dah nak terguling-guling dekat atas lantai ni. Hari inilah berlakunya perkara paling lawak yang pernah terjadi dalam hidup aku. Salah aku jugak! Lain kali cubalah bersangka baik. Macam yang Ustaz pernah cakap dekat kelas, husnu zhon.
“Err...” Teragak-agak aku nak mengambil kertas di tangan Cikgu Liana. Sempat telinga menangkap kata-katanya yang sedikit merungut.
“Sekolah ni, semuanya last minit. Pukul sepuluh setengah nak meeting, lagi setengah jam baru saya dapat tahu.”
Aku hanya diam berdiri disebelah meja dia.
“Oh ya! Saya nak semua siapkan hari ni. Habis waktu nanti saya nak ada atas meja. Suruh Irfan kutip and hantar. Ok?”
Aku hanya terangguk-angguk macam burung belatuk. Tak tahu apa nak jawab. Isk! Kan boleh je cakap, yes ke... ok ke... iya ke. Kena sampuk apa kau ni, Alisa?
“Kenapa awak nampak cuak sangat tadi?” soal Cikgu Liana bila dia dah sedikit relaks. Tadi aku tengok dia macam kelam kabut je. Sekarang, aku pulak yang gelabah balik. Cis! Jantung dah laju mengepam darah ke muka.
“Err... tak ada apa, cikgu!” Tergagap aku menjawab. Habis? Takkan aku nak jawab, ‘saya takut cikgu serang saya?’
Aku dapat rasakan mata Cikgu Liana tajam pandang aku. Aku menelan air liur. Rasa macam dia tengah telek baca riak muka aku yang cute ni. Terus aku menunduk.
“Alisa...”
Aku mengangkat muka.
“Tak perlulah awak risaukan hal itu, kalau itu yang buat awak risau. Insya Allah, saya masih berpegang pada janji.”
Aku hanya senyum nak tak nak. Sekali dia tembak, memang mengena!

“Awak antara pelajar kesayangan saya, Alisa. Pelajar yang sekolah aim akan dapat straight A’s. Saya takkan buat benda yang bukan-bukan kalau itu yang awak risaukan.”
Aku terdiam. Terasa terharu sekejap bila Cikgu Liana cakap macam tu. Cuma belum sampai tahap mata aku berairlah. Aduh... Baiknya dia! Walaupun dia bukanlah guru yang termasuk dalam kategori guru paling aku hormati atau sayangi atau minati, eh sekejap! Dia perempuan dan aku perempuan, maka kategori last itu, aku batalkan. Tapi memang aku terharu bila aku, Nur Alisa ini dijadikan sebagai pelajar kesayangan dia. Ke... sebab aku dah menikah dengan lelaki yang dia sayang? Ah, Alisa! Baru tadi kau ingatkan diri kau, jangan bersangka buruk. Lagipun, apa ke halnya dia nak sayang aku sebab menikah dengan Ustaz? Lagi perang dingin ada. Isk!
“Saya tahu awak mungkin expect saya jadi jahat macam dalam cerita-cerita dekat televisyen tu. Saya ada maruah, Alisa. Walaupun saya sebenarnya terkejut jugaklah bila dapat tahu Ustaz pilih awak, tak adalah sampai saya terniat nak hancurkan hidup awak.” Ujarnya dalam senyuman.
Muka aku terasa panas. Bukannya panas sebab malu atau marah. Tapi panas sebab terasa rendah diri gila bila Cikgu Liana tak sangka Ustaz pilih aku walaupun aku tahu Cikgu Liana tak berniat apa-apa masa cakap tadi. Aku hanya tersenyum sumbing. Apa boleh buat cikgu, dah elok-elok saya menolak... Abang Hafiz pula yang dah terima dulu. Ceh! Gaya ayat macamlah aku ni anak dara pingitan sampai Abang Hafiz beriya setuju.
“Macam mana awak dengan dia boleh... err...” soalan Cikgu Liana tergantung bila ada orang tengah lalu dihadapan kami.
Tanpa menunggu dia sambung soalan dia pun, aku boleh agak apa yang dia nak tanya. Tak tahu nak menjawab apa, aku hanya menggeleng. Abang Hafiz pun tak cerita, malaslah pulak aku nak bukak cerita.
“Cikgu tanyalah dia.” Aku tersenyum nipis. Last-last Cikgu Liana mengalah jugak. Nak tanya Ustaz? Of course Abang Hafiz akan tanya aku dulu nak cerita ke tak. Nanti, pi mai pi mai tang tu jugak. Hahaha.
Aku minta diri bila terasa nak mengelakkan diri daripada kena tanya macam-macam. Walaupun aku rasa Cikgu Liana ni ok je, tapi tak adalah sampai nak cerita semua benda dekat dia. Dahlah tadi bilik guru dah mula nak ramai orang.

***

Buat kesekian kalinya aku membelek telefon yang masih tak menunjukkan apa-apa simbol telefon ataupun sampul surat. Ah! Kenapa langsung tak ada berita daripada malam tadi? Aku dah mula cuak. Haraplah semuanya selamat. Abang, kalau iya pun busy, bagi mesej satu pun Lisa dah lega!
“Hoi! Berangan!”
Nasib tak luruh je jantung aku bila kena sergah dari belakang. Wati pandang aku tersengih-sengih. Laju aku simpan handset dalam kocek baju kurung. Nanti ada pula cerita yang dia bawa nanti.
“Kenapa kau macam tengah resah gelisah? Rindukan orang jauh ke?” nakal je Wati bertanya.
Aku mencebik. Malas mahu melayan. Perhatian kembali diberikan kepada soalan latihan di atas meja. Tak lama, fikiran dah kembali teringatkan seseorang. Siapa lagi kalau bukan Abang Hafiz.

Habis kelas petang tu, dengan masih berpakaian sekolah, dengan beg yang berisi buku, dengan tak ada membawa sehelai pakaian harian pun, aku terus balik ke rumah Umi. Nasib baik ada jugak dua tiga helai baju aku memang sengaja aku tinggalkan dekat sana. Kenapa entah perasaan aku kuat sangat nak balik rumah Umi. Walaupun jauh sikit, tapi tak apalah. Balik rumah sendiri pun, sunyi je sebab tak ada kawan. Aish! Alisa, sejak bila dah pandai nak berteman dekat rumah ni?

Membebel panjang Umi bila aku sampai dekat rumah dia. Risau betul dia sebab aku bawak motor dari sekolah. Dia tanya jugak kenapa tak suruh Walid je yang ambil. Aku senyum ajelah. Aku terus menuju ke bilik Abang Hafiz lepas bersalam dengan Umi. Bilik ni aku tengok bersih, tak berhabuk. Mesti Umi selalu kemaskan bilik ni. Baru pasang niat nak salin baju, Umi mengetuk pintu bilik.
“Nanti pasanglah cadar ni. Lisa balik tak cakap. Kalau tak, sempat jugak Umi kemas apa yang patut.” Umi bersuara.
Aku hanya menggeleng. “Tak apa, Umi. Nanti Lisa pasangkan.” Ringkas aku menjawab dengan senyuman di bibir.
Umi hanya mengangguk. “Buatlah apa yang patut. Umi turun dulu.”
Aku mengangguk. Memang kurang komunikasi betul aku dengan Umi ni. Tapi oklah jugak. Manalah tahu Umi tak suka menantu yang bising. Ahah!
Elok pasang cadar, terus aku baring atas katil size queen ni. Ah! Hilang sekejap penat sehari dekat sekolah. Jam di dinding aku pandang. Asar belum lagi ni. Kalau ada Ustaz, memang dah kena bebel dah aku. Ustaz!
Aku mencapai handset di dalam beg sekolah. Eh? One missed call? Amboi... dah petang baru ingat dekat orang sini ya? Aku cek baki kredit sebelum buat keputusan nak call ke nak mesej je Ustaz ni. Belum sempat nak tekan button hijau, nama Abang Hafiz dah terpampang dekat skrin.

“Assalamualaikum.” Dia terlebih dahulu memberi salam.
“Waalaikumussalam.” Aku menjawab mendatar. Ceh! Walhal tadi aku jugak yang beriya-iya tunggu dia contact.
“Lisa tengah buat apa?”
“Tak ada apa.”
“Baru sampai rumah ke?”
“Kat rumah Umi.”
"Lah iya ke? Kenapa tak cakap?"
Diam.
“Makan dah?”
“Belum.”
“Dah Asar?”
“Baru nak siap.”
Tension agaknya dengar jawapan aku, last-last dia bertanya.
“Ni kenapa ni abang tanya sepuluh patah dia jawab sepatah? Tak nak tanya abang apa-apa ke?”
Aku mencebik. Dia yang baru ingat nak call aku, aku pulak yang dia bising tak banyak cakap.
“Tak ada apa.”
“Abang tak percaya.”
Aku menghela nafas perlahan.
“Abang baru teringat nak call Lisa ke petang ni?” Entah semangat apa entah yang datang sampai aku tercakap macam tu.
“Lah? Kan Lisa dekat sekolah satu hari? Takkan abang nak call masa Lisa dekat kelas pulak?”
Aku mengetuk kepala dengan handset. Nasib tak kantoi je aku bawak phone pergi sekolah sebab nak tunggu mesej dia.
"If abang sampai tengah pagi pun malam tadi, kan boleh je kalau mesej cakap dah sampai? Susah sangat ke? Buat orang risau ajelah abang ni!” aku dah mula marah.
Abang Hafiz terdiam sekejap. Baru rasa bersalah agaknya. Huh!
“Lisa?”
Aku diam. Terasa hati dengan dia. Cis! Sejak bila aku terkena aura-aura touching, senang merajuk ni?
“Lisa... I’m sorry. Sorry sangat sebab buat Lisa risau.”
Aku diam lagi. Tiba-tiba terdengar suara dia ketawa perlahan. Dahi aku dah berkerut.
“Abang ingat Lisa dah baca mesej abang malam tadi. Sebab Lisa pun reply. Agaknya Lisa baca tengah mamai kut. Sebab itu mesej Lisa abang baca pelik!” Rancak dia ketawa. Lawak sangat agaknya.
Muka aku dah terasa panas. He did? Dia mesej? Kenapa aku tak ingat langsung! Ya Allah... Kenapalah boleh tak terfikir nak tengok call list ke... inbox message ke? Aduh... malunya aku! Elok lepas berbual, terus aku masuk ke inbox message. Memang betul. Mesej terakhir yang aku terima, adalah daripada dia. Panas sekejap aku baca mesej dia. Aku pergi pulak dekat sent items. Makin panas muka aku baca mesej aku.
-K. Mjirss u c2-
Walaupun berterabur sebab reply masa tengah mamai, tapi aku rasa Abang Hafiz faham je apa yang aku taip. Argh! Kenapa aku suka buat benda yang memalukan je dengan dia?

38 comments:

zura asyfar said...

best2..cik kisa dh mula rindu2..hehe

~ biase je taip msej ms tgh mamai..hehe

SyAz n HaNi said...

hehee..msg tgh mamai biasa la ..walau ayat terabur tp still leh paham kot...

cpt2 sambung ek... =)

Basyirah Abd Rahman said...

ape mesej lisa? miss u 2 ke? hehehehe. sambung lagi.. seronok.. xsabar nak tunggu cerita cinta mereka :)

fatim fatimah said...

dlm mamai boleh gak taip miss u 2,,hehehe,,cpt smbug yer,,

Anor said...

nak lagi seronok....bila ditinggalkn
biar lisa rasa rindu pd suami,
kalau tidak buat dek je ye pd
suami....sambung lagi...

fara said...

Ok.. Miss U 2..
Hehehe...
Pndai da miss2 ustaz...=)

umi kalsom said...

amboi, lisa... bukan main ya. Miss you too... hehe... tu dalam mamai...
abg Hafiz hantar apa?hehe... miss u too juga ke ;)

part cikgu liana, rsnya bukan lisa sorang je kena husnu zhon, readers pun sama juga...hihi... :)

Anonymous said...

mesti ustaz hafiz happy sbb lisa dh tunjuk suka dia. ^^

bukan taip msg dlm mamai lg, selalu jer taip msg, lps tu x smpat hantar, tertido. bgun soknya baru hantar. =p

nor said...

best....cepat sambung.

miznza84 said...

Best2... nk lagi.. x cukup.

tari said...

hehe..lisa miss 2..kn dh kantoi.hehe

gerau said...

best2!

aleyamaira said...

comel sungguh mereka. sampai bwk fon ke sekolah? haisy, rindu tapi malu nak meluahkan? tak sedar perasaan sendiri kot. hehe.
p/s: barangkali dia nak taip miss u 2. c u hehe.
buat penulis: good job! teruskan usaha...=)

Rohaida Rahman said...

ceh ceh ceh lisa, sudah pandai rindu2 yeaaa.....
tu la konon nak merajuk xde org sms, last2 kena balik kat diri sendiri, kan dah merah muka hahaha...
ehem ehem nak tau la jgk, apa msg ustaz kat lisa tu?? nak jgk feeling2 'miss u cu' tuuuu....

aqilah said...

lisa rindukan ustaz...................
mesti ustaz melompat masa baca message tu!!!!!!!!!!!!! apapun, suka sangat!!!!!!!!!!!

Miss Kira said...

rsanya dia tls miss u tu..

hahaha..selalu aja buat mcm tu time mamai..hahaha

Anonymous said...

heh,tah ape la ustaz hafiz msj kat lisa yer...
miss u too...haha,x bley bla la lisa ni...

ReEfHoNeY said...

hahaha..sumpah aku gelak bace part msg time mamai tu..teringat cite aku.. huk3. -_-

all the best kawan. pandai2 bhgi mase study n rehat n also writing ok? ^^,

sAkEeNa said...

k..i miss u 2..haha..sengal lisa...lwak btul..hehe

Anonymous said...

sweat bangat! mesti ustz hafiz sms "ana uhibbuka" +" i miss u2much"kat 'jauzah' diatu.psgan yg sekfu.silisa ttp tnaikn prmntaan utk blik umah ummi-tnda syang kat suamiletu..kan3....
(ana uhibbuka=saya sayang awak)
(jauzah = isteri dlm bhs arab)

deesyirah said...

lisa jwb 'miss u2'....mesti ustz send "anauhibbuka and i miss u too much' kat zaujah dia yg cute tu.lisa2 blik gak kat umah ummi mcm yg ustz suruh-taat pd suamiletu....tq pd writer.sejuk ht bace cite mcm ni.next please...

Anonymous said...

nak lagi!2.....xsabau nak tnggu ustaz balik kursus.wah3! ngalahkan lisa lepulok!heheehe....

Anonymous said...

nak lagi..nak lagi...mesti lisa tulis ok..miss u 2..wahh...shuke2..tp ape msej yg ustaz bg?nk tahuuuuu...

penulis pndai2 bhgi masa k...we'll wait 4 da nxt n3..tq

sue atie said...

msg lisa..k miss u 2..hahhaa..alisa alisa......sweet..da suke xnk bgtau..:)

walawala said...

best3.......
anta yg baru cpt2 tau....
blh bce lagi.....

ihaaz_luv said...

hehe~~ rindu kat abg hafiz ea..
keh3x

Anonymous said...

Suke bangat bace cite ni..(^_^)

Chipsmore said...

si lisa nk nak taip 'miss u 2' la tu,haha..best2..

Anonymous said...

msj lisa,miss u 2...msj ustaz apa plak yg btkan lisa panas???hahahah

pika polaris said...

wahai penulis yg sy kagumi, sy dh xsbr ingin tahu penamat cerita ini, tolonglah..percepatkan ending.

Anonymous said...

gak2 ble yek SAU24 nak masuk ni...xsabau nak bce scene ustaz balik dr kursus.mesti lisa sronok gle...kan3!!!..wlaupn dah bce SAU kat ruangan ni ble diterbitkan nanti nak surh gak 'ustaz' sye kat umah ni belikan........xkira beli jgak..hehehe..

Blue Rose said...

dushh! aq trasa.. aku salu gak mcm ni,tgh2 mamai org bg msg,ttaip apa ntah,bgun tdo tgelak sndr bc..tp klu pnghntr sms bg msg msa kte tgh tdo,klu kte jwb tu la jwpn sbnar dr hati..bg aq ler.. mlut je kte mrh,ht kte syg..writer cpt ler smbung ceta,tq.

Dr.LoVe said...

saya faham!!!!!!!!
K. Miss u to
betul tak?????
bila nak sambung lagiiiiii...rindulah kat Lisa+Hafiz

shahmah said...

biasa la 2 msg smpai mamai,de yg siapa jwb call dlm mamai lg 2...
hehehehe..

anyway bila nk samb balik ye,xsabar nk baca sambungan cite ni...
<3

enna said...

wah... nie yg x sabar nak tunggu smbungannye...
mesti malu giler si Lisa....
huhuhu

Anonymous said...

best sgt!!!
bile nak sambung??
cepat la skit...x sabar nih...hehehe
btw gud job!!

Anonymous said...

cerita nie best...bila nak keluar novel???xsabar dah nie...:)

Anonymous said...

SAU dah siap ke??esok ada x kat book fair??i'm so excited,xsabar nak tggu kuar...